Mercedesova "zver" koja je zaustavljena na crtaćem stolu

Nemački proizvođač planirao je devedesetih motor sa čak 18 cilindara za svoju S klasu, što je za dva cilindra više od onog koji danas koristi Bugatti Chiron.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2020.

14:30

Mercedesova
Foto: Mercedes promo

Mercedes-Benz ima dugu istoriju V12 motora, ali je malo poznato da je pre tridesetak godina u planu bio W18 pogonski agregat.

U to vreme, bila je aktuelna Mercedesova W140 generacija S klase i razmatrala se nova top verzija za koju su inženjeri iz Štutgarta došli na ideju da ima 8.0-litarski W18 motor.

Ipak, ovaj agregat, interno nazvan M 216, nikada nije odmakao dalje od crtaćeg stola.
Foto: Mercedes promo
Motor je bio zamišljen kao spoj tri 6-cilindarska sklopa, koji bi bili postavljeni pod uglom od 75.5 stepeni jedan u odnosu na drugog.

Na taj način, konstruktori bi postigli da agregat ne bude duži od klasičnih redno postavljenih 6-cilindraša, a i delio bi dosta komponenti sa postojećim motorima sa 6 cilindara.
Foto: Mercedes promo
Mercedes-Benz je želeo da ovaj motor ugrađuje u dve top varijante S klase, piše Autobild. Slabiji bi nosio oznaku 800 SEL, a isporučivao bi 490 KS i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok bi snažnija verzija proizvodila 680 KS i 800 Nm.

Na kraju se od ideje odustalo, pa je umesto 8.0-litarskog W18, napravljen 6.0 V12, koji je Mercedes-Benz posle koristio kako za velike limuzine, tako i za sportske modele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: