Zanimljivosti

Ponedeljak, 24.08.2020.

14:30

Mercedesova "zver" koja je zaustavljena na crtaćem stolu

Izvor: B92

Mercedesova "zver" koja je zaustavljena na crtaæem stolu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Dalmatinac

pre 3 godine

Trebali su u S klasu w140 ugraditi motor od tadašnje Dacije, kopije Renaulta 12. To bi bio pravi vizionarski potez tadašnjih stručnjaka iz Mercedesa. Da objasne budućim kupcima što ih čeka.

//,,

pre 3 godine

... Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik,

Upravo je problem sto puno trose. Oni na autoputu sve prolaze ali
benzinsku pumpu ne mogu nikako. Oni su brzi na kratke staze a na duge maratonci brze stizu. Gorivo je zanemarljiva stavka, cijena za pistu
je mnogo veca pa se oni ne zale ali je problem sto imaju malo pregleda
na YT a uzivo se nemaju kome pohvaliti.

Галатасарајево

pre 3 godine

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik, 25. avgust 2020 16:37)

Зашто пјениш друг? Чему? Полако.. Кажем опет, само коментар да тај ауто троши бога оца не значи да сви морамо дизло или плин возити... Човјек је упоредио са становишта нормалне особе која зарађује пристојно, и не знам шта је ту спорно? А вама који имате(очигледно) милионе је "дозвољено да коментаришете, не смије се ништа рећи? Одмах нека упоређивања са дрогерашима, разним животињама и сл. Ко вам дрма кавез? Шта вам је..?

Aaaa

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126" Taj isti slon postavio je temelje svih modernih krstarica, tehnologijom i opremom je bio najnapredniji automobil ikad predstavljen, tako da teza oko toga da se radi o "prepakovanoj w124" ne drži vodu.

mile rizik

pre 3 godine

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.
(Dusan, 25. avgust 2020 11:23)

Promašio si temu. Ne radi se o golfu. Ko da razmišlja o potrošnji? Taj što bi imao da iskešira pare za auto s tim motorom? Šta je bre vama, jel se kolektivno drogirate ili šta? Šta ti misliš da bi takav auto nov koštao 30.000 maraka i da ogromna većina na Zapadu može da ga priušti sebi? E ludog li naroda.

mile rizik

pre 3 godine

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!
(Галатасарајево, 25. avgust 2020 13:28)

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?

Mikica

pre 3 godine

"w" nije adekvatna oznaka za ovaj tip motora. Postoje "w" konfiguracije ali tu je u pitanju motor sa 2 glave gde su cilindri ispod svake glave postavljeni u "cik-cak" raspored zbog skraćenja dužine motora.
Ovo je trebalo da bude motor sa 3 glave.
Kada je 80-tih projektovana s-klasa w140, mercedes je bio Bog bez premca u autoindustriji. Mogli su da naprave i pravili su šta su hteli, njihovi kupci nisu pitali za cenu. Kvalitet i tehničko-tehnološka superiornost su bili imperativ. Tako su tada inženjeri dobili odrešene ruke da naprave nešto najsuperiornije od nove s-klase. Međutim malo su se zaigrali i otišli u krajnost i napravili suviše neracionalan auto. Od s-klase se očekuje da bude prodata u tiražu do 1.000.000 primeraka (predhodni model w126 860.000). W140 zbog svoje sveopšte ne ekonomičnosti nije bio auto za tako širok krug kupaca, prodaja nije bila zadovoljavajuća. Ubrzo se usledile 2 stilske i tehničke restilizacije.
1991÷1993 prva varijanta, najkvalitetnija najveća i najteža sa najjednostavnijom strujom.
1994÷1997 druga varijanta, stanjen u bokovima, olakšan, lepši branici, modernizova struja, izbačen k-einspric i uveden elektronski einspric kod svih motora.
1997÷1999 treća varijanta, temeljno prerađeno sve na autu. Novi branici i lajsne. Kompletno nova unapređena kompjuterizovana električna instalacija. Navigacioni, multimedija i klima displej u unutrašnjosti. Parking senzori. Novi tip kompjuterizovanog automatskog menjača. poboljšane vozne karakteristike i ekonomičnost. Nova generacija turbodizel motora sa interkulerom i 2 bregaste sa 24ventila.
Početkom 1999 prestaje da se proizvodi w140 sa 400.000 proizvedenih primeraka, ali taj model nastavlja da živi još narednih 10-tak godina kroz Maybach w240, koji je u osnovi w140 sa izmenjenom (modernizovanom) karoserijom.

dopuna

pre 3 godine

Motori sa 16, 18 i vise cilindara su postojali i pre II svetskog rata, i napusteni su iz dobrih razloga, zbog prevelike komplikovanosti a u praksi su se V8 motori najbolje pokazali.

Галатасарајево

pre 3 godine

(mile rizik, 24. avgust 2020 19:07)

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!

Dusan

pre 3 godine

(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.

Joker

pre 3 godine

Verovali ili ne, postoji sličan ovakav motor sa oznakom W18, i napravio ga je Volkswagen. Taj motor je zamišljen da bude ubačen u Bugatti Veyron, ali je zbog komplikovane tehnologije i visokih troškova ostao samo prototip, a za Veyron su se odlučili da ubace W16 sa 4 turbine. Sam motor je izložen u nekom muzeju, guglajte. Pravo inženjersko čudo.

Miloš_NS

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126. Bio je samo predimenzionirana 124-ka, par godina kao neki statusni simbol 90-tih i ništa više od toga. Dobro, treba biti fer pa reći i da mu je "savremenik" i konkurent bio BMW E38 - verovatno najbolji BMW ikada, kao i legendarna prva generacija Audija A8.

Dik

pre 3 godine

... 18 cilindra to je za poštovanje, inženjerski posuhvat i tehnički i tehnološki! Naši inženjeri su napravili Jugo 45 to je svojevrstan uspeh bio za nas, mada ne znam tih 50- tak inženjeta, elekto, mašinskih... šta su radili za svog radnog veka i sa lepim platama !

Nemanja

pre 3 godine

@ A ja danas vozim auto koji ima 2(dva) cilindra! Fiat 500L CNG. Kakva razlika!
(rani, 24. avgust 2020 21:45)

I trosis nekoliko puta manje goriva uz slicnu prosecnu brzinu koju bi ostvarivao i sa tim Mercedesom. Takodje su troskovi nabavke i odrzavanja nekoliko puta manji. E to se zove napredak!

Coyote

pre 3 godine

@mulat covek je u pravu. Taj V12 je bio jako problematičan i kvarljiv motor. Svoju logiku o opterećenju mozes da zanemariš. Činjenice te demantuju. Mercedes nikada nije napravio dobar V12 motor. Zato je 6.3 V8 AMG jedan od najboljih motora u istoriji.

prizren

pre 3 godine

A nooo snaga ko danas naki micki 1.8 benzinac.
Haj more ne lupetajte tunake dosadni.
Bolie val
Je bilo pametnjakovici da trohu sljivovice ispecete i puka posadite a je da se grebete po kahvu.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ovaj automobil je inace najveca pojava u automobilskoj industriji ikada, nista vise posle ovog auta nije a bogami niti ce tako impresionariti sa zastrasujucom velicinom i elegancijom, a iskreno i sada kada bi videli ovaj automobil Nov na putu bi zastali sa nevericom, auto je bukvalno uterivao strah u kosti, Slončina!!

miki

pre 3 godine

Potpuno nove informacije za mene procitah u vasem tekstu??!!Koliko mi je poznato prica o agregatima sa zilion cilindara je usko povezana sa nadmetanjem sa jedinom fabrikom na Nemackom tlu koja je u tom trenutku prkosila "Merkulesu"a to je naravno BMW.Kada su Bavarci polovinom osamdesetih izbacili prvi dvanaestocilindricni agregat u posleratnoj Nemackoj to je bila uzmuna za "zvezdase".Ne da je napravljen i serijski ugradjen V12 vec su nacrtani,napravljeni i ugradjeni V16 agregati u odredjen broj test vozila.Isto je uradio i BMW sa 767 il modelom.Ti agregati su naravno bili besmisleni ali su inzinjeri dokazali da se moze ako treba...U medjuvremenu u tadasnjoj Jugoslaviji nasa mocna auto-industrija brusila je dijamant imena Yugo koji ce posle postati krunski dragulj Kragujevackih pregalaca.Okeani ga nece zaustaviti u pohodu na planetu gde ce ostaviti neizbrisiv trag i uci u legendu automobilizma...

Frank Vercauteren

pre 3 godine

@Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.
(Trojan, 24. avgust 2020 20:50)

Nemaš ti veze sa vezom, a ne samo sa temom, prijatelju.

https://en.wikipedia.org/wiki/V_engine#:~:text=The%20first%20V%20engine%2C%20a,for%20racing%20boats%20and%20airplanes.

Trojan

pre 3 godine

..zaista šteta, bibila bi to prava Mečka, trokraki znak i trokraki motor. Dobra vizija, zaista.

Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.

mulat

pre 3 godine

@Bas dobro sto su odustali, V12 ima toliko problema da je vise u servisu nego na putu a sta bi tek bilo sa V18 nemogu ni da zamislim.
(Zoran, 24. avgust 2020 19:26) v12 u civilnoj varijanti kod obicnog coveka radi veci deo svig veka sa ispod 50 % napregnutosti komponenti tako da retko koji serviser je v12 video u garazi...

Eldorado

pre 3 godine

Čudi me da Sultan od Bruneja nije "intervenisao" za jedan primerak? Bio je blizak sa ljudima iz Mercedesa u to vreme.
A možda ga i ima negde u nekom hangaru, ko će znati.

mile rizik

pre 3 godine

trosio bi vise od fapa
(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

wronghouse

pre 3 godine

Ne može se reći da se ovde radi o W rasporedu koji danas možemo videti kod WAG koncerna, a koji je preuzet iz avio industrije motora. Sećam se tada iz Auto Motor und Sport revije kako su to nazvali T paternom, a zapravo su tada u tom rasporedu trebala biti spregnuta 3 M103 motora od po 2.6 l zapremine. Luda zamisao i ako se ne varam nigde nisam video da je neko tako zamišljao konfiguraciju i raspored cilindara. Šteta bio bi to unikat i svakako interesantno za videti, čuti i naravno doživeti u vožnji.

mile rizik

pre 3 godine

trosio bi vise od fapa
(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

mulat

pre 3 godine

@Bas dobro sto su odustali, V12 ima toliko problema da je vise u servisu nego na putu a sta bi tek bilo sa V18 nemogu ni da zamislim.
(Zoran, 24. avgust 2020 19:26) v12 u civilnoj varijanti kod obicnog coveka radi veci deo svig veka sa ispod 50 % napregnutosti komponenti tako da retko koji serviser je v12 video u garazi...

Eldorado

pre 3 godine

Čudi me da Sultan od Bruneja nije "intervenisao" za jedan primerak? Bio je blizak sa ljudima iz Mercedesa u to vreme.
A možda ga i ima negde u nekom hangaru, ko će znati.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

@Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.
(Trojan, 24. avgust 2020 20:50)

Nemaš ti veze sa vezom, a ne samo sa temom, prijatelju.

https://en.wikipedia.org/wiki/V_engine#:~:text=The%20first%20V%20engine%2C%20a,for%20racing%20boats%20and%20airplanes.

wronghouse

pre 3 godine

Ne može se reći da se ovde radi o W rasporedu koji danas možemo videti kod WAG koncerna, a koji je preuzet iz avio industrije motora. Sećam se tada iz Auto Motor und Sport revije kako su to nazvali T paternom, a zapravo su tada u tom rasporedu trebala biti spregnuta 3 M103 motora od po 2.6 l zapremine. Luda zamisao i ako se ne varam nigde nisam video da je neko tako zamišljao konfiguraciju i raspored cilindara. Šteta bio bi to unikat i svakako interesantno za videti, čuti i naravno doživeti u vožnji.

Nemanja

pre 3 godine

@ A ja danas vozim auto koji ima 2(dva) cilindra! Fiat 500L CNG. Kakva razlika!
(rani, 24. avgust 2020 21:45)

I trosis nekoliko puta manje goriva uz slicnu prosecnu brzinu koju bi ostvarivao i sa tim Mercedesom. Takodje su troskovi nabavke i odrzavanja nekoliko puta manji. E to se zove napredak!

Dusan

pre 3 godine

(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.

Miloš_NS

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126. Bio je samo predimenzionirana 124-ka, par godina kao neki statusni simbol 90-tih i ništa više od toga. Dobro, treba biti fer pa reći i da mu je "savremenik" i konkurent bio BMW E38 - verovatno najbolji BMW ikada, kao i legendarna prva generacija Audija A8.

Coyote

pre 3 godine

@mulat covek je u pravu. Taj V12 je bio jako problematičan i kvarljiv motor. Svoju logiku o opterećenju mozes da zanemariš. Činjenice te demantuju. Mercedes nikada nije napravio dobar V12 motor. Zato je 6.3 V8 AMG jedan od najboljih motora u istoriji.

Joker

pre 3 godine

Verovali ili ne, postoji sličan ovakav motor sa oznakom W18, i napravio ga je Volkswagen. Taj motor je zamišljen da bude ubačen u Bugatti Veyron, ali je zbog komplikovane tehnologije i visokih troškova ostao samo prototip, a za Veyron su se odlučili da ubace W16 sa 4 turbine. Sam motor je izložen u nekom muzeju, guglajte. Pravo inženjersko čudo.

Dik

pre 3 godine

... 18 cilindra to je za poštovanje, inženjerski posuhvat i tehnički i tehnološki! Naši inženjeri su napravili Jugo 45 to je svojevrstan uspeh bio za nas, mada ne znam tih 50- tak inženjeta, elekto, mašinskih... šta su radili za svog radnog veka i sa lepim platama !

dopuna

pre 3 godine

Motori sa 16, 18 i vise cilindara su postojali i pre II svetskog rata, i napusteni su iz dobrih razloga, zbog prevelike komplikovanosti a u praksi su se V8 motori najbolje pokazali.

Mikica

pre 3 godine

"w" nije adekvatna oznaka za ovaj tip motora. Postoje "w" konfiguracije ali tu je u pitanju motor sa 2 glave gde su cilindri ispod svake glave postavljeni u "cik-cak" raspored zbog skraćenja dužine motora.
Ovo je trebalo da bude motor sa 3 glave.
Kada je 80-tih projektovana s-klasa w140, mercedes je bio Bog bez premca u autoindustriji. Mogli su da naprave i pravili su šta su hteli, njihovi kupci nisu pitali za cenu. Kvalitet i tehničko-tehnološka superiornost su bili imperativ. Tako su tada inženjeri dobili odrešene ruke da naprave nešto najsuperiornije od nove s-klase. Međutim malo su se zaigrali i otišli u krajnost i napravili suviše neracionalan auto. Od s-klase se očekuje da bude prodata u tiražu do 1.000.000 primeraka (predhodni model w126 860.000). W140 zbog svoje sveopšte ne ekonomičnosti nije bio auto za tako širok krug kupaca, prodaja nije bila zadovoljavajuća. Ubrzo se usledile 2 stilske i tehničke restilizacije.
1991÷1993 prva varijanta, najkvalitetnija najveća i najteža sa najjednostavnijom strujom.
1994÷1997 druga varijanta, stanjen u bokovima, olakšan, lepši branici, modernizova struja, izbačen k-einspric i uveden elektronski einspric kod svih motora.
1997÷1999 treća varijanta, temeljno prerađeno sve na autu. Novi branici i lajsne. Kompletno nova unapređena kompjuterizovana električna instalacija. Navigacioni, multimedija i klima displej u unutrašnjosti. Parking senzori. Novi tip kompjuterizovanog automatskog menjača. poboljšane vozne karakteristike i ekonomičnost. Nova generacija turbodizel motora sa interkulerom i 2 bregaste sa 24ventila.
Početkom 1999 prestaje da se proizvodi w140 sa 400.000 proizvedenih primeraka, ali taj model nastavlja da živi još narednih 10-tak godina kroz Maybach w240, koji je u osnovi w140 sa izmenjenom (modernizovanom) karoserijom.

mile rizik

pre 3 godine

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!
(Галатасарајево, 25. avgust 2020 13:28)

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?

mile rizik

pre 3 godine

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.
(Dusan, 25. avgust 2020 11:23)

Promašio si temu. Ne radi se o golfu. Ko da razmišlja o potrošnji? Taj što bi imao da iskešira pare za auto s tim motorom? Šta je bre vama, jel se kolektivno drogirate ili šta? Šta ti misliš da bi takav auto nov koštao 30.000 maraka i da ogromna većina na Zapadu može da ga priušti sebi? E ludog li naroda.

Галатасарајево

pre 3 godine

(mile rizik, 24. avgust 2020 19:07)

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!

Trojan

pre 3 godine

..zaista šteta, bibila bi to prava Mečka, trokraki znak i trokraki motor. Dobra vizija, zaista.

Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ovaj automobil je inace najveca pojava u automobilskoj industriji ikada, nista vise posle ovog auta nije a bogami niti ce tako impresionariti sa zastrasujucom velicinom i elegancijom, a iskreno i sada kada bi videli ovaj automobil Nov na putu bi zastali sa nevericom, auto je bukvalno uterivao strah u kosti, Slončina!!

Галатасарајево

pre 3 godine

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik, 25. avgust 2020 16:37)

Зашто пјениш друг? Чему? Полако.. Кажем опет, само коментар да тај ауто троши бога оца не значи да сви морамо дизло или плин возити... Човјек је упоредио са становишта нормалне особе која зарађује пристојно, и не знам шта је ту спорно? А вама који имате(очигледно) милионе је "дозвољено да коментаришете, не смије се ништа рећи? Одмах нека упоређивања са дрогерашима, разним животињама и сл. Ко вам дрма кавез? Шта вам је..?

Aaaa

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126" Taj isti slon postavio je temelje svih modernih krstarica, tehnologijom i opremom je bio najnapredniji automobil ikad predstavljen, tako da teza oko toga da se radi o "prepakovanoj w124" ne drži vodu.

miki

pre 3 godine

Potpuno nove informacije za mene procitah u vasem tekstu??!!Koliko mi je poznato prica o agregatima sa zilion cilindara je usko povezana sa nadmetanjem sa jedinom fabrikom na Nemackom tlu koja je u tom trenutku prkosila "Merkulesu"a to je naravno BMW.Kada su Bavarci polovinom osamdesetih izbacili prvi dvanaestocilindricni agregat u posleratnoj Nemackoj to je bila uzmuna za "zvezdase".Ne da je napravljen i serijski ugradjen V12 vec su nacrtani,napravljeni i ugradjeni V16 agregati u odredjen broj test vozila.Isto je uradio i BMW sa 767 il modelom.Ti agregati su naravno bili besmisleni ali su inzinjeri dokazali da se moze ako treba...U medjuvremenu u tadasnjoj Jugoslaviji nasa mocna auto-industrija brusila je dijamant imena Yugo koji ce posle postati krunski dragulj Kragujevackih pregalaca.Okeani ga nece zaustaviti u pohodu na planetu gde ce ostaviti neizbrisiv trag i uci u legendu automobilizma...

Dalmatinac

pre 3 godine

Trebali su u S klasu w140 ugraditi motor od tadašnje Dacije, kopije Renaulta 12. To bi bio pravi vizionarski potez tadašnjih stručnjaka iz Mercedesa. Da objasne budućim kupcima što ih čeka.

prizren

pre 3 godine

A nooo snaga ko danas naki micki 1.8 benzinac.
Haj more ne lupetajte tunake dosadni.
Bolie val
Je bilo pametnjakovici da trohu sljivovice ispecete i puka posadite a je da se grebete po kahvu.

//,,

pre 3 godine

... Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik,

Upravo je problem sto puno trose. Oni na autoputu sve prolaze ali
benzinsku pumpu ne mogu nikako. Oni su brzi na kratke staze a na duge maratonci brze stizu. Gorivo je zanemarljiva stavka, cijena za pistu
je mnogo veca pa se oni ne zale ali je problem sto imaju malo pregleda
na YT a uzivo se nemaju kome pohvaliti.

Trojan

pre 3 godine

..zaista šteta, bibila bi to prava Mečka, trokraki znak i trokraki motor. Dobra vizija, zaista.

Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.

mile rizik

pre 3 godine

trosio bi vise od fapa
(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

mulat

pre 3 godine

@Bas dobro sto su odustali, V12 ima toliko problema da je vise u servisu nego na putu a sta bi tek bilo sa V18 nemogu ni da zamislim.
(Zoran, 24. avgust 2020 19:26) v12 u civilnoj varijanti kod obicnog coveka radi veci deo svig veka sa ispod 50 % napregnutosti komponenti tako da retko koji serviser je v12 video u garazi...

Dusan

pre 3 godine

(dimspitalt, 24. avgust 2020 16:36)

Šta je Srbin. Taj koji kupi takav auto ne razmišlja o potrošnji. Ne ubacuje plin. Nije paradajz turista da razmišlja koliko će da potroši do Paralije. Srbistancima samo koliko troši i onda idu one čuvene priče o 4,5 litara na otvorenom. Baš je Švaba mozgao kako će da strpa tri V6 pod haubu sa bi mu gedža zakerao oko potrošnje. Šta ti je Srbin.

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.

wronghouse

pre 3 godine

Ne može se reći da se ovde radi o W rasporedu koji danas možemo videti kod WAG koncerna, a koji je preuzet iz avio industrije motora. Sećam se tada iz Auto Motor und Sport revije kako su to nazvali T paternom, a zapravo su tada u tom rasporedu trebala biti spregnuta 3 M103 motora od po 2.6 l zapremine. Luda zamisao i ako se ne varam nigde nisam video da je neko tako zamišljao konfiguraciju i raspored cilindara. Šteta bio bi to unikat i svakako interesantno za videti, čuti i naravno doživeti u vožnji.

Miloš_NS

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126. Bio je samo predimenzionirana 124-ka, par godina kao neki statusni simbol 90-tih i ništa više od toga. Dobro, treba biti fer pa reći i da mu je "savremenik" i konkurent bio BMW E38 - verovatno najbolji BMW ikada, kao i legendarna prva generacija Audija A8.

Nemanja

pre 3 godine

@ A ja danas vozim auto koji ima 2(dva) cilindra! Fiat 500L CNG. Kakva razlika!
(rani, 24. avgust 2020 21:45)

I trosis nekoliko puta manje goriva uz slicnu prosecnu brzinu koju bi ostvarivao i sa tim Mercedesom. Takodje su troskovi nabavke i odrzavanja nekoliko puta manji. E to se zove napredak!

Галатасарајево

pre 3 godine

(mile rizik, 24. avgust 2020 19:07)

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!

Mikica

pre 3 godine

"w" nije adekvatna oznaka za ovaj tip motora. Postoje "w" konfiguracije ali tu je u pitanju motor sa 2 glave gde su cilindri ispod svake glave postavljeni u "cik-cak" raspored zbog skraćenja dužine motora.
Ovo je trebalo da bude motor sa 3 glave.
Kada je 80-tih projektovana s-klasa w140, mercedes je bio Bog bez premca u autoindustriji. Mogli su da naprave i pravili su šta su hteli, njihovi kupci nisu pitali za cenu. Kvalitet i tehničko-tehnološka superiornost su bili imperativ. Tako su tada inženjeri dobili odrešene ruke da naprave nešto najsuperiornije od nove s-klase. Međutim malo su se zaigrali i otišli u krajnost i napravili suviše neracionalan auto. Od s-klase se očekuje da bude prodata u tiražu do 1.000.000 primeraka (predhodni model w126 860.000). W140 zbog svoje sveopšte ne ekonomičnosti nije bio auto za tako širok krug kupaca, prodaja nije bila zadovoljavajuća. Ubrzo se usledile 2 stilske i tehničke restilizacije.
1991÷1993 prva varijanta, najkvalitetnija najveća i najteža sa najjednostavnijom strujom.
1994÷1997 druga varijanta, stanjen u bokovima, olakšan, lepši branici, modernizova struja, izbačen k-einspric i uveden elektronski einspric kod svih motora.
1997÷1999 treća varijanta, temeljno prerađeno sve na autu. Novi branici i lajsne. Kompletno nova unapređena kompjuterizovana električna instalacija. Navigacioni, multimedija i klima displej u unutrašnjosti. Parking senzori. Novi tip kompjuterizovanog automatskog menjača. poboljšane vozne karakteristike i ekonomičnost. Nova generacija turbodizel motora sa interkulerom i 2 bregaste sa 24ventila.
Početkom 1999 prestaje da se proizvodi w140 sa 400.000 proizvedenih primeraka, ali taj model nastavlja da živi još narednih 10-tak godina kroz Maybach w240, koji je u osnovi w140 sa izmenjenom (modernizovanom) karoserijom.

mile rizik

pre 3 godine

A sto da ne razmislja o potrosnji? Nije sramota stedeti i biti racionalan. Ne radi se samo o ustedi novca vec i o zagadjenju. Osim toga, zbog tog goriva koje se uvozi sa istoka se vode krvavi ratovi. Vecina Nemaca i EU stanovnika vozi itekako stedljive automobile i ponose se time.
(Dusan, 25. avgust 2020 11:23)

Promašio si temu. Ne radi se o golfu. Ko da razmišlja o potrošnji? Taj što bi imao da iskešira pare za auto s tim motorom? Šta je bre vama, jel se kolektivno drogirate ili šta? Šta ti misliš da bi takav auto nov koštao 30.000 maraka i da ogromna većina na Zapadu može da ga priušti sebi? E ludog li naroda.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

@Inače (nema veze sa temom ali... ) Harli Dejvidson je napravio prvi V motor.
(Trojan, 24. avgust 2020 20:50)

Nemaš ti veze sa vezom, a ne samo sa temom, prijatelju.

https://en.wikipedia.org/wiki/V_engine#:~:text=The%20first%20V%20engine%2C%20a,for%20racing%20boats%20and%20airplanes.

prizren

pre 3 godine

A nooo snaga ko danas naki micki 1.8 benzinac.
Haj more ne lupetajte tunake dosadni.
Bolie val
Je bilo pametnjakovici da trohu sljivovice ispecete i puka posadite a je da se grebete po kahvu.

Dik

pre 3 godine

... 18 cilindra to je za poštovanje, inženjerski posuhvat i tehnički i tehnološki! Naši inženjeri su napravili Jugo 45 to je svojevrstan uspeh bio za nas, mada ne znam tih 50- tak inženjeta, elekto, mašinskih... šta su radili za svog radnog veka i sa lepim platama !

Галатасарајево

pre 3 godine

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik, 25. avgust 2020 16:37)

Зашто пјениш друг? Чему? Полако.. Кажем опет, само коментар да тај ауто троши бога оца не значи да сви морамо дизло или плин возити... Човјек је упоредио са становишта нормалне особе која зарађује пристојно, и не знам шта је ту спорно? А вама који имате(очигледно) милионе је "дозвољено да коментаришете, не смије се ништа рећи? Одмах нека упоређивања са дрогерашима, разним животињама и сл. Ко вам дрма кавез? Шта вам је..?

mile rizik

pre 3 godine

Човјек је само прокоментарисао. Ја бих више рекао да си ти Србенда који одмах мора да се прави паметан!
(Галатасарајево, 25. avgust 2020 13:28)

Ne sviraj. Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?

Eldorado

pre 3 godine

Čudi me da Sultan od Bruneja nije "intervenisao" za jedan primerak? Bio je blizak sa ljudima iz Mercedesa u to vreme.
A možda ga i ima negde u nekom hangaru, ko će znati.

Coyote

pre 3 godine

@mulat covek je u pravu. Taj V12 je bio jako problematičan i kvarljiv motor. Svoju logiku o opterećenju mozes da zanemariš. Činjenice te demantuju. Mercedes nikada nije napravio dobar V12 motor. Zato je 6.3 V8 AMG jedan od najboljih motora u istoriji.

miki

pre 3 godine

Potpuno nove informacije za mene procitah u vasem tekstu??!!Koliko mi je poznato prica o agregatima sa zilion cilindara je usko povezana sa nadmetanjem sa jedinom fabrikom na Nemackom tlu koja je u tom trenutku prkosila "Merkulesu"a to je naravno BMW.Kada su Bavarci polovinom osamdesetih izbacili prvi dvanaestocilindricni agregat u posleratnoj Nemackoj to je bila uzmuna za "zvezdase".Ne da je napravljen i serijski ugradjen V12 vec su nacrtani,napravljeni i ugradjeni V16 agregati u odredjen broj test vozila.Isto je uradio i BMW sa 767 il modelom.Ti agregati su naravno bili besmisleni ali su inzinjeri dokazali da se moze ako treba...U medjuvremenu u tadasnjoj Jugoslaviji nasa mocna auto-industrija brusila je dijamant imena Yugo koji ce posle postati krunski dragulj Kragujevackih pregalaca.Okeani ga nece zaustaviti u pohodu na planetu gde ce ostaviti neizbrisiv trag i uci u legendu automobilizma...

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ovaj automobil je inace najveca pojava u automobilskoj industriji ikada, nista vise posle ovog auta nije a bogami niti ce tako impresionariti sa zastrasujucom velicinom i elegancijom, a iskreno i sada kada bi videli ovaj automobil Nov na putu bi zastali sa nevericom, auto je bukvalno uterivao strah u kosti, Slončina!!

Joker

pre 3 godine

Verovali ili ne, postoji sličan ovakav motor sa oznakom W18, i napravio ga je Volkswagen. Taj motor je zamišljen da bude ubačen u Bugatti Veyron, ali je zbog komplikovane tehnologije i visokih troškova ostao samo prototip, a za Veyron su se odlučili da ubace W16 sa 4 turbine. Sam motor je izložen u nekom muzeju, guglajte. Pravo inženjersko čudo.

Aaaa

pre 3 godine

"Slon" nikad nije uspeo da priđe ni blizu legendarnog statusa koji ima legendarna S klasa W126" Taj isti slon postavio je temelje svih modernih krstarica, tehnologijom i opremom je bio najnapredniji automobil ikad predstavljen, tako da teza oko toga da se radi o "prepakovanoj w124" ne drži vodu.

dopuna

pre 3 godine

Motori sa 16, 18 i vise cilindara su postojali i pre II svetskog rata, i napusteni su iz dobrih razloga, zbog prevelike komplikovanosti a u praksi su se V8 motori najbolje pokazali.

//,,

pre 3 godine

... Taj auto, da je napravljen, bio bi namenjen bogatoj klijenteli. Najbolje je da Ronaldo da 2 miliona za Bugati i onda ga ne vozi jer mnogo troši. U kom svetu vi živite?
(mile rizik,

Upravo je problem sto puno trose. Oni na autoputu sve prolaze ali
benzinsku pumpu ne mogu nikako. Oni su brzi na kratke staze a na duge maratonci brze stizu. Gorivo je zanemarljiva stavka, cijena za pistu
je mnogo veca pa se oni ne zale ali je problem sto imaju malo pregleda
na YT a uzivo se nemaju kome pohvaliti.

Dalmatinac

pre 3 godine

Trebali su u S klasu w140 ugraditi motor od tadašnje Dacije, kopije Renaulta 12. To bi bio pravi vizionarski potez tadašnjih stručnjaka iz Mercedesa. Da objasne budućim kupcima što ih čeka.