Hyundai će spasiti decu od nemarnih roditelja VIDEO

Pre nekoliko dana svet je potresla vest o tragičnoj smrti jednogodišnjih blizanaca u Njujorku. Njih je otac zaboravio u vozilu i otišao na posao. Vratio se posle osam sati.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

11:00

Hyundai će spasiti decu od nemarnih roditelja VIDEO
Foto: Hyundai promo

U prvih šest meseci ove godine u SAD je stradalo 20 dece jer su ostala zatvorena u vrelom automobilu. Južnokorejski Hyundai želi da spreči takve tragedije.

Stoga je Hyundai razvio sistem koji će postati standardan u većini novih vozila u SAD do 2022. godine. Dizajniran da spreči tragičnu smrt dece, Hyundai je napravio sistem upozorenja zadnjeg sedišta u dve forme.

Na osnovnoj bazi sistem pokazuje da li su se zadnja vrata otvorila ili zatvorila pre nego što je automobil pokrenut. Ukoliko se to dogodi, sistem upozorava vozača da proveri zadnje sedište kada izlazi iz vozila.

Tehnologija je relativno jednostavna i biće instalirana u nova vozila narednih godina. Prvi u novoj generaciji modela Sonata koji na trište stiže 2020.

Napredniji je drugi ultrasonični sistem upozorenja zadnjeg sedišta koji kombinuje ranije pomenutu tehnologiju sa senzorom koji detektuje kretanje dece i ljubimaca u drugom redu.
Foto: Hyundai promo
Ukoliko senzor detektuje kretanje nakon što vozač izaće iz automobila i zaključa vrata, vozilo će da signalizira zvučnom sirenom i pošalje mu upozorenje na telefon.

Ovaj sistem je opcionalni u modelu Santa Fe za 2019, dok će biti deo standardne opreme od 2020. u Santa Feu i Palisade.

Prošle godine zabeležena su 52 tragična slučaja, čime je nadmašen "rekord" iz 2010. od 49 pogibija uglavnom izazvane nemarnošću roditelja koja ostave decu u vozilu na suncu.

Deca su posebno ugrožena jer njihova telesna temperatura može da poraste 3-5 puta brže nego kod odraslih osoba, a temperatura unutar vozila može da poraste za 8 °C u roku od desetak minuta.

Zbog toga američke vlasti upozoravaju roditelje da ne ostavljaju decu u automobilu čak ni na minut, te ohrabruju prolaznike da pozovu policiju kada vide samo dete u vozilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: