Ovakvi semafori olakšavaju saobraćaj, ali su retki u Srbiji

Konstantno se radi na povećanju bezbednosti u saobraćaju, ali koliko god se nadležne službe trudile, prostora za napredak ima još mnogo.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2019.

09:00

Ovakvi semafori olakšavaju saobraćaj, ali su retki u Srbiji
Foto: Kinderkz/Depositphotos

Jedan od primera za to su semafori, odnosno posebna vrsta semafora koja umnogome olakšava "život" i vozačima i pešacima, ali su retki u našim gradovima.

To su semafori sa brojačem vremena koji pokazuju koliko je ostalo sekundi do isteka zelenog, odnosno crvenog svetla i za vozače i za pešake.

Glavni razlog za njihovu retku upotrebu, bez obzira na to koliko je praktična, jeste cena, jer ovakvi posebni semafori koštaju i preko hiljadu evra po jedinici.

Osim toga, na retku upotrebu utiče i standardna nedovoljna informisanost osoba na odgovornim položajima u vezi sa saobraćajem, te naravno tehničke mogućnosti.

Zbog toga semafora sa brojačem vremena ima uglavnom u centralnim gradskim jezgrima i na najprometnijim raskrsnicama.

Nadamo se da će u skorijoj budućnosti po našim gradovima biti sve više ovakvih semafora, jer oni umnogome i discipliniju vozače.

Nažalost, zbog nedostatka osnovne vozačke kulture danas retko ko za volanom usporava pred semaforom dok sija zeleno svetlo, pa se dešava da velikom brzinom proleću kroz raskrsnicu ne samo u trenuktu kada se signal promeni na žuto, već i na crveno.
Foto: shahurin/Depositphotos
Međutim, tamo gde na semaforima postoji brojač vremena, svesni da imaju samo nekoliko sekundi do kraja zelenog svetla, vozači usporavaju, pa se tako izbagavaju fatalne situacije.

Drugo bitno disciplinovanje je povećanje protoka na raskrsnicama sa ovakvim semaforom, jer svesni kada će imati pravo da krenu, vozači su fokusiraniji na to i za razliku od običnih semafora ređe su situacije da se "uspavaju" zbog čega kasno kreću.

Time smanjuju broj vozila koja mogu da prođu kroz "zeleno", a pored toga i nerviraju ostale učesnike u saobraćaju, koji po dobrom srpskom običaju brže-bolje "legnu" na sirenu što svima dodatno povećava stres.

Za sada nećemo preterivati i očekivati "pametne" semafore opremljene kamerama i senzorima koji u zavisnosti od prometa određuju koliko će i za koga trajati zeleno, odnosno crveno svetlo.

S obzirom na masovni razvoj tehnologije autonomne vožnje, neće proći dugo dok u razvijenim državama automobili i semafori ne počnu međusobno da "komuniciraju" i dodatno olakšaju funkcionisanje saobraćaja, ali pošto Srbija na tom polju zaostaje za ostatkom sveta nekoliko decenija, to je za nas i dalje naučna fantastika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: