Ponovo prave legendarni Bondov automobil iz 1960-tih

Aston Martin planira da obnovi proizvodnju originalnog modela DB5 koji se pre pola veka proslavio u filmovima o britanskom tajnom agentu 007. Biće izrađeno svega 25 primeraka ovog automobila a svaki će koštati 3 miliona evra, bez poreza.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

10:44

Ponovo prave legendarni Bondov automobil iz 1960-tih

Aston Martin DB5 debitovao je na filmskom platnu 1964. u ostvarenju "Goldfinger" sa Šonom Konerijem, a ulogu zvaničnog Džejms Bondovog automobila ponovio je godinu dana kasnije u filmu "Operacija grom" (Thunderball).

U godinama i decenijama koje su usledile, DB5 je stekao kultni status, kako kod fanova filmova o agentu 007, tako i kod automobilskih entuzijasta.
U vreme kada se "Goldfinger" pojavio u bioskopskom repertoaru, sredinom šezdesetih, publika je bila zadivljena i brojnim futurističkim gedžetima kojima je automobil bio opremljen.

Kako bi novoizrađeni primerci ovog klasičnog Aston Martina bilo što verniji originalu, proizvođač je odlučio da u automobil ugradi i brojne "filmske" spravice i dodatke, kao što je rotirajuća tablica na kojoj se, po potrebi, pritiskom na dugme u kabini menjaju regstarske oznake.
U projekat koji će Aston Martinu doneti lepu zaradu uključena je i produkcijska kuća filmova o Džejmsu Bondu, EON Prodakšns.

Zbog što veće autentičnosti savremenih kopija modela DB5, automobili će se izrađivati u pogonu u engleskom gradiću Njuport Pagnel, gde se pre 50-ak godina pravio i original. Naravno, automobili će imati identičnu srebrnu boju spoljašnjosti kao i čuveni primerak iz "Goldfingera".
Aston Martin DB5 doživeo je novu mladost u kasnijim Bondovim filmovima, pa se tako pojavljivao i u ostvarenjima "Zlatno oko" (GoldenEye) iz 1995, "Sutra ne umire nikad" (Tomorrow Never Dies) iz 1997, "Kazino rojal" iz 2006, "Skajfol" iz 2012. i "Spektra" iz 2015. godine.

Proizvodnja savremene verzije DB5 biće ograničena na samo 25 primeraka, a cena ovog automobila u Britaniji biće 2,75 miliona funti (oko 3 miliona evra), bez poreza.

Prve isporuke vozila imućnim kupcima i kolekcionarima planirane su za 2020. godinu, ali budući vlasnici ovog Aston Martina neće moći da se šepure u njemu na ulicama svojih gradova, s obzirom da auto neće biti registrovan za vožnju po javnim saobraćajnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: