"Oduzimanje vozila zbog nasilničke vožnje da bude trajna mera"

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne i privremeno oduzimanje vozila.

Automobili

Izvor: Izvor: Blic

Petak, 27.01.2023.

08:59

Foto: veselolane/Shutterstock

Prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosek. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022. gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

"Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dve godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo", kaže Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaj, za Blic.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatraju da mera privremenog oduzimanja vozila nije dobra. Smatraju da treba da bude trajna.

"Privremeno oduzimanje vozila do okončanja sudskog postupka je neophodno, jer morate imati i do okončanja ali i nakon okončanja posebne mere. Međutim, ukoliko je samo do okončanja sudskog postupka, postavlja se pitanje koliko je to svrsishodno", poručuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Represivne mere i kaznena politika pre svega ima za cilj da vinovnike prekršaja upozori na ono šta ih čeka ukoliko ne poštuju propise.

"Nikad veći broj kazni za prekršaje u saobraćaju nije napisan"

Foto: Paul Barbar/Shutterstock
Okanović kaže da nije bitno samo kolika je visina kazne, već i to koliko je izvesno da će neko ko krši propise biti procesuiran i sankcionisan.

"Svaki vinovnik uvek radi nešto računajući da ga neće uhvatiti, pre svega ta sama kontrola još žešća treba da bude, to je po meni mnogo delotvornije nego samo povećanje kaznene politike", dodaje Rade Knežević, advokat.

Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a zbog psihoaktivnih supstanci više od 2.500 vozača. Dok je 190.000 onih koji su kažnjeni zbog nevezivanja pojasa.

"Nikad veći broj kazni za prekršaje u saobraćaju nije napisan. Ono što treba posebno da radimo jeste da uvodimo automatske siteme za detekciju saobraćajnih prekršaja", kaže Stamatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: