Da li nas naši automobili špijuniraju?

U današnjem svetu niko ne ostaje anoniman. Čak i vozač modernog automobila koji obrađuje i prikuplja puno informacija. ADAC je otkrio celu istinu.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 06.01.2022.

10:14

Da li nas naši automobili špijuniraju?
Foto: metamorworks/Shutterstock

Ogromni ekrani, napredni sistemi pomoći vozaču, inteligentna navigacija i pametni tempomat – tako izgleda savremeni automobil na prvi pogled.

Iza efikasnog izgleda kriju se ogromne količine obrađenih podataka. Ne koriste se samo za tekuće poslove. ADAC je uz pomoć dva nezavisna stručnjaka pobliže pogledao četiri moderna automobila.

Pokazalo se da njihovi računari pohranjuju ogromne količine podataka.

Stručnjaci koji rade za ADAC sigurni su u to da automobili analiziraju broj vozača koji koriste jedan auto (npr. uzimajući u obzir broj promena položaja sedišta sa električnim podešavanjem) i njihov stil vožnje, recimo, prebrojavanjem zategnutosti sigurnosnog pojasa tokom naglog kočenja ili učestalost rada motora na visokim obrtajima.

Osim toga, računar u automobilu zna da razlikuje pređenu kilometražu u gradskom ciklusu, putevima izvan naseljenih područja i na auto-putevima. Tu, međutim, nije kraj.

Prikupljaju se podaci o ciklusima punjenja i pražnjenja akumulatora te korišćenju motora sa unutrašnjim sagorevanjem u plug-in hibridima. Čak se prati i broj sati rada svetala, kao i vreme razgovora na telefonu (preko "hands-free" opcija).

Koje se sve informacije prikupljaju u testiranim modelima?

Mercedes B klase (W246)

ADAC je detaljno ispitao Mercedes B klase druge generacije sa sistemom "me connect" koji je, prema proizvođaču, trebalo da samo "ponekad" šalje prikupljene informacije – ispostavilo se da na svaka dva minuta šalje položaj vozila, kilometražu, potrošnju goriva i količinu u rezervoaru, pritisak vazduha u gumama i nivoe rashladne tečnosti, tečnosti za pranje vetrobrana i fluida za kočnice.
Foto: Mercedes promo
Kako kažu u ADAC-u, Mercedes je poslao i podatke o broju automatskih zatezanja pojaseva.

B klasa je prikupljala i podatke o vožnji auto-putem, vangradskim i gradskim saobraćajnicama. Automobil je beležio broj sati rada svetala i podatke o poslednjih 100 ciklusa punjenja i pražnjenja akumulatora sa pređenom kilometražom, vremenom provedenim u vožnji i vremenom praznog hoda.

Renault Zoe

Električni Renault Zoe prema ADAC-u omogućava daljinsko čitanje svih informacija sa CAN-bus mreže.

To je prema zadatim postavkama onemogućeno, ali ga može aktivirati proizvođač automobila.
Foto: Renault promo
ADAC je utvrdio da automobil šalje svoj VIN, trenutnu poziciju, datum, kao i temperaturu, stanje napunjenosti i napon baterije na svakom putovanju.

Po potrebi je moguće povećati količinu prenesenih podataka.

BMW i3

Stručnjaci ADAC-a detaljno su ispitali još jedan električni automobil – BMW i3. Nakon što ugasite automobil i zatvorite vrata, obavlja se poziv pod nazivom Last State Call.

Pruža informacije o greškama u radu baterije, kao što su punjenje ili temperatura.
Foto: BMW promo
Elektronika i3 takođe prikuplja podatke o korišćenju pojedinih načina vožnje, generatoru energije, učestalosti punjenja, nivou napunjenosti baterije, kilometraži od zadnjeg punjenja i oko 100 poslednjih lokacija na kojima je auto bio na punjaču (prema ADAC-u, ovo poslednje se može očitati samo iz automobila).

BMW 320d (F31)

Računar ovog BMW-a beležio je podatke o maksimalnom broju obrtaja, kao i broju putovanja na udaljenostima 0-5, 5-20, 20-100 i preko 100 km.

Automobil je takođe beležio koliko dugo je vozač koristio različite načine rada menjača, koliko je često koristio osvjetljenje ili položaj sedišta, pa čak i koliko je često menjao kompakt disk u vožnji.
Foto: BMW promo
BMW takođe beleži zatezanje sigurnosnih pojaseva, npr. u slučaju naglog kočenja.

ADAC traži veću transparentnost u prikupljenim informacijama, načinu njihove obrade i pristupa njima. Sada o svemu odlučuje proizvođač automobila.

Ima li smisla borba za transparentnost informacija?

Naravno. Ne treba zaboraviti da su mnogi moderni automobili redovno povezani na internet. Ako automobil postane žrtva sajber napada, u neovlašćene ruke mogu dospeti, na primer, informacije o lokacijama i vremenu parkiranja vozila.

Sa tim znanjem može se planirati provalu ili krađa automobila.

ADAC učestvuje u stvaranju pravnog okvira od strane Evropske unije koji će odrediti obim prikupljanja podataka, njihovu bezbednost i dostupnost.

Prema ADAC-u, vozač bi trebalo da može da odluči ko će dobiti pristup podacima prikupljenim u vozilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: