Kia i Mercedes došli do sličnog rešenja – koje vam se više sviđa? FOTO

U roku od pola godine automobilsko tržište postalo je bogatije za dva nova modela koji se prilično razlikuju po ceni i ciljnoj grupi kupaca, ali ih povezuje sličan dizajn spoljašnjosti.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2019.

14:00

Kia i Mercedes došli do sličnog rešenja – koje vam se više sviđa? FOTO

Možda i nema smisla porediti jedno vozilo iz premijum segmenta, sa "običnim" automobilom znatno niže cene, ali sličnost novih generacija modela Kia Proceed i Mercedes CLA Shooting Brake nametnula se sama kao tema.

Najpre je Kia u septembru 2018. predstavila novi Proceed koji je od prethodnika preuzeo samo oznaku, ali ima potpuno drugačiji oblik.

Umesto nekadašnjeg kupea, Proceed je sada dobio još jedan par vrata i takozvanu "Shooting Brake" karoseriju, koja se najčešće opisuje kao sportski karavan ili kupe-karavan.
Kia Proceed - Dimenzije (dužina/širina/visina): 4605/1800/1422 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Mercedes CLA Shooting Brake - Dimenzije (dužina/širina/visina): 4688/1830/1442 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2729 mm
Kada je šest meseci kasnije, početkom marta, na ženevskom auto-salonu debitovao Mercedes CLA Shooting Brake druge generacije, mnogi ljubitelji automobila primetili su sličnost u dizajnu sa modelom Proceed.

To ne treba da čudi, s obzirom da dizajneri i inženjeri na sličan projektni zadatak često daju i sličan odgovor, pogotovo kada se uzmu u obzir stilska rešenja koja su u trendu u auto-industriji.
Kia Proceed - Prtljažnik: 594 l
Mercedes CLA Shooting Brake - Prtljažnik: 505 l
Iako je Kia korejski proizvođač, ova kompanija svoje nove modele (od kojih očekuje dobru prodaju na evropskom tržištu) sve češće oblikuje u svom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Zato se sa pravom može reći da su i Kia Proceed i Mercedes CLA Shooting Brake aktuelni produkt evropske dizajnerske škole.
Kia Proceed
Mercedes CLA Shooting Brake
I mada je Mercedes premijum proizvođač, a Kia marka za "šire narodne mase", oba automobila su sličnih spoljnih dimenzija.

CLA Shooting Brake je nešto duži i širi, a ima i veće međuosovinsko rastojanje, pa je za nijansu komforniji kada je reč korisnom prostoru u putničkoj kabini.

Sa druge strane, novi Proceed ima veći prtljažnik od Mercedesovog modela (594 prema 505 litara), pa je u tom smislu praktičniji za duža putovanje kada je potrebno spakovati što više stvari u gepek.

Ako izuzmemo razlike u ceni i reputaciji, koju sa sobom nose automobili ovih brendova, koji od ova dva modela se vama više dopada i zašto?
Kia Proceed
Mercedes CLA Shooting Brake
Kia Proceed
Mercedes CLA Shooting Brake
Kia Proceed
Mercedes CLA Shooting Brake

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: