Veličina jeste bitna: BMW X7 VIDEO

BMW je objavio fotografije i tehničke detalje svog najvećeg SUV modela koji u prodajne salone stiže 2019. godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

09:10

Veličina jeste bitna: BMW X7 VIDEO

Četiri godine nakon zvanične najave i godinu dana posle konceptne verzije, BMW je predstavio moćni SUV X7 sa 3 reda sedišta koji će se na tržištu suprotstaviti najvećem rivalu – Mercedesu GLS.

Model koji svojom veličinom želi da impresionira pre svega američke kupce, izrađivaće se u fabrici u Spartanburgu, u SAD, gde BMW proizvodi većinu svojih SUV automobila.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5163/1999/1805 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 3103 mm
Fotografije produkcijskog vozila pokazuju da - kada je reč o dizajnu spoljašnjosti - bavarski proizvođač nije previše odstupio od koncepta X7 iPerformance iz 2017.

Istina, farovi nisu tako uski kao kod koncepta, retrovizori su malo veći, ali je zadržana masivna maska hladnjaka, koja dominira prednjim delom automobila.

Zadnji deo X7 gotovo da je preslikan sa prošlogodišnjeg koncepta.
Pogled sa strane otkriva da su zadnja vrata vozila šira nego prednja, što je ustupak putnicima koji treba da se lakše smeste u treći red sedišta.

Putnička kabina je veoma prostrana i luksuzna, sa potpuno digitalizovanim kokpitom koji se sastoji od dva velika 12,3 inčna displeja – onaj ispred vozača menja konvencionalnu analognu instrument tablu, dok desni ekran opslužuje BMW-ov multimedijalni sistem.
Na centralnoj konzoli između vozača i suvozača, koja takođe impresionira svojom veličinom, pored ručice menjača našlo se mesta za gomilu dugmića, uključujući iDrive komande multimedijalnog uređaja, kao i prekidače za odabir režima vožnje i podešavanje visine ogibljenja.

Četvorozonski klima-uređaj je standardni deo opreme na X7, dok se kao opcija može dokupiti i “klima” sa 5 zona.
Da je BMW vodio računa o luksuznim sadržajim, pokazuje podatak da je svaki X7 opremljen trodelnim panoramskim staklenim krovom, koji omogućava da unutrašnjost automobila bude maksimalno osvetljena prirodnim svetlom.

Među dodatnim premijum opcijama su i dva zasebna sedišta u drugom redu, koja imaju sve opcije podešavanja kao i ona u kojima sede vozač i suvozač. U ovoj konfiguraciji (prikazanoj na promo fotografijama), BMW X7 umesto standardnih 7 ima 6 komfornih sedišta.
Vrata prtljažnika su dvodelna, tako da se po potrebi može otvarati samo gornji segment, ako se u gepek ubacuju manje i lakše stvari, dok se za kabaste predmete većih dimenzija spuštaju i donja vratanca.

BMW navodi da je u osovnoj konfiguraciji sedišta dostupno čak 1.376 litara korisne zapremine prtljažnika, dok se obaranjem 2. i 3. reda sedišta prostor za smeštaj stvari povećava na ogormnih 2.560 litara.
Motorizacija varira u zavisnosti od tržišta na kome će X7 biti ponuđen. Tako će kupcima u SAD na raspolaganju biti benzinci X7 xDrive40i i X7 xDrive50i.

“Slabiji” od dva modela, xDrive40i, pogonjen je 6-cilindarskim 3.0 litarskim turbo agregatom sa 340 ks (250 kW) i 447 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj X7 od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h) ubrzava za 5,8 s.
Za one kojima to nije dovoljno, BMW je obezbedio verziju xDrive50i koja ispod haube krije 4.4 twin-turbo V8. Ovaj motor isporučuje 462 ks (340 kW) i 649 Nm, a iz mesta do brzine od 60 milja na sat stiže za 5,2 s.

Oba benzinca uparena su sa osmostepenim automatikom i standardno imaju pogon na sve točkove. BMW X7 xDrive50 ima mogućnost zaključavanja zadnjeg diferencijala, kao opciju u okviru dodatnog “Dynamic Handling” i “Off-Road” paketa.

Sistem vazdušnog oslanjanja sa adaptivnim amortizerima dolazi kao standardni element opreme.
Kupci u Evropi neće moći da računaju na jači benzinski model sa V8 motorom, ali će zato, pored benzinca xDrive40i, na raspolaganju imati dve dizel opcije.

BMW X7 30d opremljen je 6-cilindarskim 3.0 litarskim dizelašem sa 265 ks (195 kW) i 620 Nm, dok je snažniji, X7 50d pogonjen BMW-ovim 3.0 quad-turbo dizel motorom sa 400 ks (294 kW) i čak 760 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Slabiji dizelaš omogućava da BMW X7 ubrza 0-100 km/h za 7 s, dok se u slučaju jačeg do “stotke” stiže za samo 5,4 s.

Dizelaši se isporučuju sa zadnjim pogonom i, takođe, sa osmobrzinskim automatikom.
BMW je svoj najveći SUV nakrcao gomilom sistema asistencija, kao što su: Blind Spot Detection, Lane Departure Warning, Rear Collision Warning, Frontal Collision Warning, Pedestrian Warning/City Collision Mitigation, Cross Traffic Alert Rear, Parking Assistant Plus, Active Lane Keeping Assistant i Extended Traffic Jam Assistant.

BMW X7 imaće svetsku premijeru na američkom tlu, na sajmu automobila u Los Anđelesu, u novembru, a prodaja počinje 2019. godine. Osnovni model u SAD košta od 73.900 dolara.

Pogledajte promotivne video klipove ovog automobila:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: