Zima i sneg se vraćaju na puteve

Prema prognozi meteorologa, tokom vikenda nas očekuju niske temperature i snežne padavine, pa će se vozači u Srbiji nakon dva meseca ponovo naći pred izazovima vožnje u pravim zimskim uslovima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

14:30

Default images

Prognostičari očekuju snežne padavine već u noći između petka i subote, kao i u subotu, uz stvaranje pokrivača debljine 10-20 cm. I u Beogradu će biti oblačno i hladno sa snegom koji će napadati do visine od 15 cm. U planinskim predelima istočne Srbije i ponegde u Vojvodini moguće je i stvaranje snežnih nanosa.

Period od gotovo dva meseca relativno toplog vremena uticao je na to da zaboravimo da se nalazimo usred zime, a mnogi vozači su se pitali zbog čega su kupovali i montirali zimske gume. Zima se međutim vraća na naše puteve, a kalendarski će trajati još dva meseca, tako da će se pripreme automobila za zimske uslove koje smo obavili blagovremeno pokazati opravdanim.

S obzirom da će snežne padavine biti praćene niskim temperaturama, sneg će se zadržavati na automobilima i putevima. U danima snežnih padavina, pre nego što krenete u saobraćaj, vaše vozilo mora u potpunosti biti očišćeno od snega i leda.

To je važno ne samo zbog preglednosti saobraćaja i činjenice da morate biti sigurni da vidite druge učesnike u saobraćaju, uključujući i pešake, već i što sneg sa vozila tokom vožnje može da pada na kolovoz i tako ugrožava bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.
Za pripremu vozila u zimskim uslovima (čišćenje od snega, odleđivanje i odmagljivanje staklenih površina i dr.) potrebno je nešto više vremena, što u praksi znači da treba ranije izaći iz kuće u odnosu na vremenski period kada nema snega.

Saobraćaj je u danima snežnih padavina i niskih temperatura znatno sporiji. Podsećamo da je važno voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mestima na kolovozu ispod snega može naći led. To se posebno odnosi na mostove, tunele, useke, zaseke, deonice pored reka, i slično.

Takođe, potrebno je držati bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi eventualno iznenadno zaustavljanje bilo bezbednije.

O obaveznoj zimskoj opremi već smo u više navrata pisali na našem sajtu, tako da se sada nećemo posebno baviti tom temom. Ukoliko nije neophodno da koristite sopstveno vozilo i nemate dovoljno iskustva u vožnji po snegu, ili niste stavili zimske gume, bezbednije je da za prevoz odaberete sredstva javnog prevoza.

Pešacima se savetuje da se kreću isključivo trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima.

O ostalim temama u vezi sa zimskim uslovima vožnje možete se informisati u posebnoj rubrici: Zima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: