Zimske gume: Montaža i troškovi?

Kupovina zimskih guma nije jedina stavka za koju treba izdvojiti novac prilikom sezonskog menjanja pneumatika na vašem automobilu. O cenama i vrstama vulkanizerskih usluga, kao i o savetima za vozače, razgovarali smo sa Vladom Petrovićem iz AP Sporta.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

09:35

Default images

Bilo da ste gume nabavili u nekoj prodavnici, preko interneta ili kod vulkanizera, sledeći korak je montaža.

U AP Sportu saznali smo da cena zamene zimskih guma, po jednom točku, iznosi 400 dinara, ako je u pitanju čelična felna i guma prosečnih dimenzija (15”). U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja (250 din) i montaža/demontaža (150 dinara). Kada je reč o aluminijumskim felnama istih dimenzija, cena po jednom točku je 600 dinara (450 balansiranje + 150 montaža/demontaža).

Ako nemate adekvatan prostor u kojem biste držali letnje gume tokom zimskog perioda, AP Sport nudi i uslugu skladištenja pneumatika. Cena zimskog čuvanja guma (bez obzira da li je pneumatik sa ili bez felne) iznosi 100 dinara na mesečnom nivou, za jednu gumu.

S obzirom da se servisi koji vrše zamenu guma često bave i prodajom pneumatika, potrebno je raspitati se unapred o eventualnim popustima ili besplatnim uslugama u slučaju da zimske gume nabavljate direktno u servisu, kod vulkanizera. Na taj način, možete dodatno uštedeti na ceni usluge zemene gume.

Recimo, za one koji kod njih kupe zimske gume, AP Sport besplatno vrši montažu/demontažu, a u slučaju nekih vrsta guma besplatno je i kompletno balansiranje.

Prilikom nabavke zimskih guma, savetuje se da, ako ste u mogućnosti, kupite i 4 rezervne čelične felne na koje biste montirali nove pneumatike. S obzirom da set zimskih guma u zavisnosti od kilometraže koju prelazite može da potraje 3-4 sezone, u tom periodu ne biste morali da vršite ponovno skidanje i stavljanje guma na felne svakih šest meseci.

Vlada Petrović iz AP Sporta kaže da u tom slučaju svaki vlasnik može sam lako da zameni točkove na kojima se nalaze već namontirane zimske gume, a ako za to nema mogućnosti, u ovoj firmi praktikuju da ovu uslugu vrše besplatno.
Iako će mnogi vozači biti “zatečeni” stupanjem na snagu pravilnika o korišćenju zimskih guma i opravdanje tražiti u teškoj finanskijskoj situaciji, Vlada Petrović smatra da je zbog bezbednosti važno nabaviti adekvatne sezonske pneumatike.

“S obzirom da na tržištu postoji veliki izbor guma, od najjeftinijih domaćih, do najskupljih uvoznih, vozači bi trebalo da izaberu vrstu i proizvođača prema sopstvenim mogućnostima, ali i prema potrebama automobila i načina vožnje”, kaže Petrović.

“Ako ćete automobil koristiti za neke osnovne potrebe tokom zime, dovoljna je i nejjeftinija nova zimska guma domaćeg proizvođača, ali ako planirate da u zimskim uslovima vozite recimo autoputem velikim brzinama na dužim relacijama, tada vam je potrebna kvalitetnija guma, boljih karakteristika, ali i veće cene”, objašnjava Vlada Petrović.

Povodom stupanja na snagu pravilnika o upotrebi zimskih guma, on ističe da vozači treba da budu svesni da zimska guma nije potrebna samo i jedino u slučaju snežnih padavina.

“Po bezbednost, jednako je bitno koristiti zimske pneumatike po vlažnom kolovozu, ali i kada je potpuno suvo, pri temperatitama nižim od sedam stepeni Celzijusovih”, objašnjava Petrović i dodaje da su vozači ovim pravilnikom dobili veću slobodu, ali i veću odgovornost u odlučivanju, o čemu svi treba da povedemo računa.

Pročitajte više o ovoj temi u tekstu Zimske gume: Pitanje karaktera.

Pročitajte više o savetima, kontroli i kaznama na temu upotrebe zimskih guma.

Pročitajte više o prodaji zimskih guma na internetu.

Pročitajte istraživanje o tome kakav je stav vozača povodom upotrebe zimskih guma.

Pročitajte o nabavci, cenama i načinu upotrebe zimskih pneumatika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: