Serena Vilijams vodi borbu da žene i muškarci imaju jednake nagrade

Serena Vilijams je odala počast Bili Džin King, nakon pobede nad mladom Dajanom Jastremskom u subotu popodne, pre nego što je uputila strastveni poziv svojim muškim kolegama da se pridruže borbi za jednaku platu.

Život

Izvor: B92

Subota, 19.01.2019.

15:45

Serena Vilijams vodi borbu da žene i muškarci imaju jednake nagrade
Foto: Gettyimages

Kingova je poznata po svom aktivizmu, možda čak i više od sposobnosti na terenu, a Vilijams je izrazila svoje planove da nastavi tamo gde je ona stala.
"Osećam se kao sve žene - ne samo tenis, već sport u celini duguje Bili Džin King", rekla je 37-godišnja teniserka nakon pobede od 6-2, 6-1 za 67 minuta. Sve što je učinila za nas, zahtevajući jednaku nagradu, zahtevajući jednaku igru, zaista ne želim da se fokusiram na ono što mogu da uradim po tom pitanju, nego na ono šta radim.

"Šta možemo da uradimo da pomognemo ovim mladim igračima koji dolaze? Kako možemo da nastavimo tamo gde je stala legenda Bili Džin King?", zapitala se nekadašnja broj jedan.

Iako je plata jednaka na Grend slem turnirima, žene su plaćene znatno manje od onih koje igraju na ATP turu tokom cele godine, a Villijams se nada da će videti tu promenu, preneo je Metro.
Foto: Gettyimages
"Da, pa, još uvek se borimo za jednaku novčanu nagradu na svim događajima u celom odboru", rekla je na svojoj konferenciji za novinare nakon meča i dodala da misli da je to nešto što će nastaviti da radi – da nastavi da se bori.

Osećam da sa svojom platformom, stvarima koje radim, različitim odborima u kojima sedim, zaista govorimo o jednakosti, jednakosti polova, ulozi jednakosti, jednakosti plata, kao i koliko je to važno. Da se donese to u tenis, takođe je nešto što je veoma važno za igru.
"Jedini način da to uradite je da o tome razgovarate i da budete otvoreni u vezi toga, a da ti razgovori nisu nužno prijatni. Kao što uvek kažem, moramo da imamo te neprijatne razgovore, tako da možemo da počnemo sa borbom za jednakost u celoj situaciji", rekla je Vilijams. Maria Šarapova je kritikovala ATP Tour nakon predloženog penzionisanja Endija Marija, rekavši da su muški igrači bili "stvarno teški" i da "nije bilo mnogo topline" sa njihove strane u pogledu podsticanja jednake plate.

Na pitanje da li je ženskim turnirima potrebna veća podrška od svojih muških kolega, Vilijams je dodala: “Mislim da je Endi (Mari) bio zaista glasan da svi treba da imaju jednaka prava. I, kao što sam rekla neki dan, da bi zaista došlo do promene, muškarci i žene moraju da rade zajedno, moraju da imaju istu poruku i moraju se međusobno podržavati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: