"Pokušao sam da uhvatim sinove, ali skliznuli su mi kroz prste"

Abdulah al-Kurdi u noći između utorka i srede izgubio je celu porodicu. Brod kojim su pokušali da dođu do Grčke se prevrnuo, a nesrećni Sirijac ostao je bez supruge i sinova.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

12:16

Default images
Screenshot

Fotografije Ajlana kako beživotno leži na plaži potresle su svet, a dan kasnije očajni otac kroz suze ispričao je šta se događalo te kobne noći. Priznao je da je ovo bio drugi pokušaj porodice Al-Kurdi da se domogne Evropske unije. Prvi put ih je zaustavila obalska straža.

"Drugi put su nas prevarili organizatori. Platili smo im, a oni uopšte nisu nabavili brod", započeo je priču Abdulah objasnivši kako su se nakon toga izbeglice organizovale i nabavile neki brod.

"Već nakon 500 metara od plaže voda je počela da prodire. Noge su nam bile potpuno mokre. Što je bilo više vode, to je panika bila veća. Imali smo pojaseve za spasavanje, ali ljudi su počeli da previše skaču od panike i brod se samo prevrnuo. Držao sam svoju suprugu za ruku. A moja deca... Skliznula su mi kroz prste."

Neutešni Abdulah nije se predavao, iako se ništa nije videlo.

"Svi su urlikali, a baš ništa se nije videlo. Zato nisam uspeo da pronađem suprugu i decu. Počeo sam da plivam do obale prateći svetla... A kad sam došao do obale nisam uspeo da ih pronađem. Pre puta dogovorili smo se, ako nešto krene naopako da ćemo se naći u bolnici. Međutim, tamo sam saznao šta se dogodilo..."

Porodica Al - Kurdi htela je da ode kod rodbine u Kanadu

Porodica dečaka Ajlana al-Kurdija očajnički je tražila vizu za Kanadu. Izvestili su o tome kanadski mediji nakon što je svet obišla potresna fotografija dečakovog beživotnog tela na turskoj plaži.

Dečakova tetka Tema živi u Kanadi i pokušavala je da pomogne bratovljevoj porodici da napuste Bliski istok. Brat ju je pozvao da je obavesti o tragediji.

"Pokušavala sam da im budem sponzor, a prijatelji i komšije pomogli su mi novčanim prilozima. Međutim, nikako ih nismo uspevali izvući i zato su se ukrcali na brod. Plaćala sam im jedno vreme stan u Turskoj, ali strašno je kako se tamo ponašaju prema Sirijcima", izjavila je Tema Kurdi, koja živi u Vankuveru.

"Moja je jedina želja da se vratim u Kobane i tamo sahranim svoju suprugu i dvojicu sinova. I da sam budem sahranjen uz njih", rekao joj je brat Abdulah.

Kobane je kurdski grad na granici Sirije i Turske koji je svojevremeno postao simbol bitke protiv Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: