Letnji zahtevi saudijskog kralja šokirali Francuze

Saudijski kralj Salman ben Abdelaziz Al Saud, koji letnji odmor provodi u Francuskoj, svojim zahtevima je iznenadio mnoge Francuze, a naročito francusku desnicu, pošto je najpre želeo da privatizuje plažu pored svoje vile u Primorskim Alpima, a potom tražio da žena policajac bude izbačena iz njegovog obezbeđenja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:55

Default images
Foto: Beta / AP

Da je saudijski kralj izneo zahtev da žena bude izuzeta iz njegovog bezbednosnog okruženja, to su francuskom listu "Figaro" potvrdili policijski sindikati, a poslanici su njegov postupak odmah osudili.

Pročitajte još: Saudijski monarh poveo 1.000 osoba i zatvorio javnu plažu

"Kralj Saudijske Arabije nije kralj Francuske", ogorčeno je primetila bivša ministarka, a sada evropska poslanica iz redova Partije Republikanaca Nadin Morano.

Ona, u saopštenju, objašnjava da, iako mu status šefa države pruža pravo na prilagođenu bezbednost, ipak ne bi trebalo da se suprotstavlja francuskim zakonima i običajima.

"Zar zapadne žene nisu u obavezi da stave maramu na glavu kada silaze iz aviona u Saudijskoj Arabiji u znak poštovanja saudijskih običaja?", upitala je Morano, bivša državna sekretarka za porodična i socijalna pitanja.

Ona smatra da bi francuski predsednik Fransoa Oland trebalo da "pokaže smelost i podseti saudijskog kralja da se nalazi u republici, a ne u svojoj kraljevini".

Kritikama se pridružila i predsednica krajnje desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen, koja u saopštenju ističe da "Francuska (još) nije islamska republika, a zahtevi kralja Saudijske Arabije počinju da prelaze granice koje se mogu tolerisati iz diplomatskih razloga".

Ozlojeđena je i kandidatkinja FN za predsednika regiona Provansa-Alpi-Azurna obala, Marion Marešal-Le Pen, koja je na Tviteru napisala: "Privatizovana plaža, seksistički zahtev... da li kralj Saudijske Arabije misli da je na osvojenoj zemlji?".

Još oštrijim tonom, potpredsednik FN Florijan Filipo je poručio da Francuska "ne sme više da bude otirač saudijskom kralju koji gazi njene vrednosti, već treba da se izdigne i pošalje ga kući".

Ponašanje saudijskog kralja u Francuskoj je iziritiralo i članove Unije demokrata i nezavisnih (UDI), te je tako i predsednik te stranke Žan-Kristof Lagarde na talasima Radio juga ocenio zahtev kralja Saudijske Arabije kao neprihvatljiv.

"Francuska je svetovna država i mi ne moramo da se potčinjavamo šefu neke druge države, ma koliko bogat bio... Bezbednost treba da mu bude pružena u okviru zakona, a ne uz izuzetna prava zbog petrodolara", zaključio je ovaj francuski poslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: