Tajni život mrava: Mali mozak za velike stvari

Gregori Gejdž, istaknuti američki inovator i naučnik posvećen neurološkim istraživanjima, održaće po drugi put predavanje u beogradskom Dijzan inkubatoru Nova iskra u četvrtak, 12. februara sa početkom u 17:30 časova.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

21:01

Default images

Kroz prezentaciju naslovljenu “The Secret life of Ants: tiny brains that do amazing things”, Gregori Gejdž će govoriti o bihejvioralnoj neurologiji pustinjskih mrava. Tipičan mozak jednog mrava ima jedva 25.000 neurona (u poređenju sa ljudskim mozgom koji čini čak 6.000.000.000 neurona), a ipak mravi uspevaju da reše komplikovane matematičke proračune koji su poprilično teški za ljude.

Kako je to moguće? Predavanje će istražiti kreativne eksperimente koji su omogućili naučnicima da otključaju tajne mozga pustinjskih mrava i pružiti uvid u njihovo ponašanje - na koji način dolaze do hrane, kako se bore i na koji način uspevaju da se vrate kući u tom oskudnom, peskovitom i vetrovitom pustinjskim pejsažu.

Gregori Gejdž je doktor neurologije iz američke države Mičigan, koji je svoja istraživanja fokusirao na širenje znanja iz polja proučavanja ljudskog mozga, pre svega na razvoj jefitne tehnologije koja pomaže u obrazovanju koje je usmereno na učenike i srednjoškolce.

On je jedan od istaknutih govornika na TED konferencijama širom sveta, a radi širenja znanja o neurologiji oformio je kompaniju “Backyard Brains”, koja razvija opensors alate putem kojih amateri i učenici srednjih škola mogu sticati prva znanja o ovoj kompleksnoj i važnoj oblasti.
U odnosu na veliko interesovanje za tajne koje skriva ljudski mozak, Gejdž je primetio nedostatak praktičnih znanja iz ovog domena koja se prenose na mlade, kao i pristupačna didaktička sredstva za škole. Oko 25% svetske populacije pati od neuroloških komplikacija za koje i dalje nisu poznati putevi izlečenja, pa se “Backyard Brains” trude da razviju eksperimente iz domena elektro-fiziologije koji predstavljaju način na koji funkcioniše ljudski mozak u malom.

Troškovi pravih eksperimenata sa neuronima prelaze $ 40.000 i mogući su samo u akademskom, laboratorijskom kontekstu. Greg i njegov tim postavili su sebi izazov da razviju komponente koje će ukupno koštati manje od $100. Godinu dana kasnije, njihova oprema nalazi se u školama u čak 60 zemalja, na svih sedam kontinenata.

Gejdž u razvoju svojih eksperimenata sarađuje i sa programerima iz Srbije i tada radi u prostoru Nove iskre. Nakon njegovog prvog predavanja održanog u maju prošle godine, sada sledi još jedno zanimljivo predavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: