Život

Četvrtak, 26.09.2013.

08:50

Sve teorije Stivena Hokinga u 150 sekundi

Legendarni fizičar i kosmolog Stiven Hoking jedan je od najvećih naučnih umova čovečanstva. U ovoj šarmantnoj grafici u seriji „Mejd simpl“ magazina "Gardijan", studio za animaciju Skriberija napravio je prelep trejler koji je sakupio sve Hokingove teorije u 150 sekundi.

Izvor: B92

Default images

Čudesan život ovog teoretskog fizičara prenesen je i na veliko platno, a dokumentarni film o Hokingu premijerno je prikazan u Kembridžu.

Film pod nazivom "Hoking" (Hawking) je intimni uvid u život slavnog teoretičara fizike i autora "Kratke istorije vremena" koji je narator dokumentarca u kojem se pojavljuju njegova sestra Meri, bivša supruga Džejn Vajld, sa kojom ima troje dece, naučnici, prijatelji, kolege i studenti, kao i nekoliko poznatih ličnosti poput glumca Benedikta Kamberbača, koji je igrao Hokinga u TV drami iz 2004.

Devedesetominutni film otkriva kako je jedan briljantan student, uz to i veliki ljubitelj zabava, postao najpoznatiji živi naučnik koji je pomogao u razotkrivanju tajni svemira, od Velikog praska do crnih rupa.

U njemu Hoking govori o borbi sa teškom bolešću neurona (amiotrofična lateralna skleroza) koja ga je prikovala za invalidska kolica i o tome kako se prilagođavao normalnom životu.

"Zato što svaki dan može da bude i moj poslednji, želim da što je više iskoristim svaki minut", kaže Hoking, koji je punih 30 godina, od 1979. do 2009, bio na čelu katedre za matematiku na Univerzitetu Kembridž, na mestu koje je svojevremeno držao veliki Isak Njutn.

Stiven Hoking: "Život nakon smrti je bajka"

Stiven Hoking ipak podržava eutanaziju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: