Čime se proslavio "švajcarski Mister Bin"?

Sve što je jedan švajcarski novinar hteo prošle subote bio je maleni, slasni kanape poslužen na koktelu u galeirji “Meno Uno”. Ono što se potom desilo bilo je i više nego dovoljno da dotični dobije nadimak “švajcarski Mister Bin”.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

19:28

Default images

Otvaranje važne izložbe, kokteli za odabrane goste i glasno zveckanje čaša šampanjca pomešano sa žamorom o svemu i svačemu, najmanje o umetnosti, tipičan su okvir za jedno važno veče u galeriji. Tada je potrebno da dodatnu pažnju posvetite svom ponašanju i svojski se potrudite da ne učinite ništa zbog čega ćete istog trenutka poželeti da vas zemlja proguta.

Tako je bilo i protekle subote u švajcarskoj galeriji “Meno Uno” u švajcarskom gradu po imenu Lugano, kada su publici predstavljena dela poznatog umetnika Lućana Fabroa.

Među zvanicama je, kako prenose svetski mediji, bio i jedan novinar švajcarskog radija RSI, koji je, na svoju nesreću, odlučio da utoli glad primamljivim posluženjem.

Ali u trenutku nepažnje, dok je uživao u ukusnom zalogaju i razmenjivanju utisaka sa ostalim gostima, novinar je oborio jedan od glavnih eksponata izložbe.

Za tren oka, pre i nego što je shvatio šta je učinjeno, instalacija “Impronta” postala je deo prošlosti. Fabroovo delo, koje je nastajalo između 1962. i 1964. godine razbijeno je u stotinu komadića.

Reč je o, prema istoričarima umetnosti, umetnini od neprocenjive vrednosti, jednom od najboljih predstavnika italijanskog umetničkog pokreta “Umetnost povera” (ital. “Arte Povera” – siromašna umetnost).

Da situacija bude još zanimljivija, događaj je ubrzo dospeo u javnost kada je dotični novinar u svom izveštaju pomenuo nemili događaj, nazivajući nespretnog posetioca “švajcarskim Mister Binom”. Jedino što je zaboravio da pomene, jeste to da je upravo on taj koji je uništio Fabroovo delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: