Dve Koreje zaratile i oko slatkiša

Odnosi između Severne i Južne Koreje nikada nisu bili lošiji, a poslednja “svađa” nastala je zbog južnokorejskih čokoladnih pitica.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2013.

08:48

Default images

U mirnijim vremenima šefovi koji su poreklom iz Južne Koreje svojim radnicima iz susedne zemlje kao svojevrsne “keš bonuse” poklanjali su čokoladne kekse pod nazivom "Choco Pie" (čokoladna pita). Slatkiši, koji ni tada nisu bili česti u Severnoj Koreji, došli su kao odlična zamena za novčane bonuse ukinute kao poslednji trag kapitalizma.

Međutim, kako su vremenom odnosi između dve zemlje postajali sve lošiji, deo po deo tradicionalnih zajedničkih užitaka je nestajao. Američki magazin “Time” piše da su čokoladne pite poslednja žrtva tih loših odnosa.

Slatkiši, koji se proizvode u južnokorejskoj kompaniji “Orion Confectionery”, samo u poslednje dve godine dospeli su u milione primeraka do Severne Koreje, i to nelegalnim putem. Legalna prodaja tih slatkiša bila je dostupna u ograničenoj količini, ali je krajem aprila u potpunosti ukinuta.

Vlasti Pjongjanga sada žele da se još oštrije obračunaju sa ljubiteljima čokoladnih pita, jer kako se navodi u zvaničnom vladinom saopštenju, one donose ukus spoljašnjeg sveta.

Tako će stanovnici Severne Koreje ubuduće uživati isključivo u slatkišima koje odobri zvanična komisija, i koji se ne proizvode u Južnoj Koreji.

Brojni mediji pišu da je vlada time samo dodatno podstakla crno tržište slatkiša, prilično vitalno u “nezaslađenom” Pjongjangu. Mnogi su se već zaputili u Kinu, gde se takođe mogu nabaviti popularne čokoladne pite, pa ih ilegalno preprodaju u svojim krajevima.

Zanimljivo je da osim slatkiša, stanovnici Severne Koreje vole i kinematografiju svojih južnih komšija, pa se tako na spisku stvari koje se najviše uvoze ilegalnim putem na drugom mestu, odmah posle čokoladnih pita, nalaze i južnokorejski filmovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: