Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: Tanjug
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.

AP Photo/Marco Hanson
AP Photo/Marco Hanson

Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.

AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera

"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Vesti

Replika Lafajetove Hermione "pozdravila" Kip slobode

Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, učestovala je danas u nautičkoj paradi u Njujorku, tokom koje je "pozdravila" Kip slobode u SAD koje obeležavaju državni praznik, Dan nezavisnosti.

Vesti subota 4.07. 22:16 Komentara: 0

VICE: Zašto ljudi u Beogradu vole "Mržnju"

Čuveni francuski crno-beli film Mržnja (La Haine) Matjea Kasovica ove godine slavi dvadesetu godišnjicu od kanske premijere. U Francuskoj se naveliko održavaju brojne debate o filmu, dok se u Beogradu stiče utisak da ovo slavlje traje oduvek.

Vesti subota 4.07. 13:22 Komentara: 14
strana 1 od 2288 idi na stranu