Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.

Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.

"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Moskovski subotnjik: Kad građani čiste svoj grad

Zaposleni u administracijama svih nivoa, radnim organizacijama, školama, udurženjima vlasnika pasa i drugim, kao i građani dobrovoljci u Moskvi prihvatili su se krpa, grabulja i metli. Danas je bio "gradski subotnjik", radna subota čišćenja i uređivanja javnihi površina posle zime - tradicija iz doba Sovjetskog saveza.

Vesti subota 29.04. 21:09 Komentara: 0

Naučnici upozoravaju: Ove katastrofe mogu da zadese Zemlju

Na osnovu brojnih geoloških, meteoroloških i drugih merenja naučnici predviđaju koje bi prirodne katastrofe mogle da pogode Zemlju u bliskoj budućnosti, kao i područja koja su posebno ugrožena. Najnesigurnija zemlja na svetu je Vanuatu, ostrvska pacifička državica kojoj prete prirodne katastrofe.

Vesti subota 29.04. 20:02 Komentara: 3

Sve manje peska na Zemlji i sve je traženiji

Velika potražnja za peskom vlada širom sveta. U nekim delovima planete ljudi čine velike napore kako bi stigli do zlatnih zrna. U Indiji mafija plaši lokalno stanovništvo kako bi izvlačila i odvozila taj materijal, dok su u Maroku i na Karibima česte krade sa plaža. Pesak je materijal koji se najviše eksploatiše, a prema programu Ujedinjenih nacija, pesak i šljunak obuhvataju 85 odsto svih eksploatisanih materijala na globalnom nivou.

Vesti subota 29.04. 17:46 Komentara: 8
strana 1 od 3256 idi na stranu