Poslednji let šatla "Endevor"

Američki spejs šatl "Endevor" (Endeavour) danas će, pre nego što postane muzejski primerak, leteti poslednji put, ali ne u svemir, već putanjom koju sledi većina turista u poseti Kaliforniji - obilazeći znamenitosti ove države.

Izvor: Tanjug
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera

Tokom svoje poslednje "misije", koja obećava da će biti masovno gledan šou, "Endevor" će, pričvršćen za gornji deo "džambo džeta" 747, poleteti iz vazduhoplovne baze "Edvards" u pustinji Mohave i spuštaće se nisko iznad najznačajnjih znamenitosti u Kaliforniji tokom leta koji će trajati četiti i po sata, pre nego što sleti na međunarodni aerodrom u Los Andjelesu, preneo je AP.

AP Photo/Marco Hanson
AP Photo/Marco Hanson

Pošto je NASA odlučila da ugasi ovaj šatl program, "Endevor" je u sredu krenuo iz Kosmičkog centra "Kenedi" na Floridi ka svojoj poslednjoj destinaciji u Kaliforniji, svrativši juče u Arizonu, a polovinom oktobra će, veoma pažljivo, biti transportovan gradskim ulicama do Kalifornijskog naučnog centra, gde će od tada biti izložen.

AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera
AP Photo/Statesman.com, Ralph Barrera

"Endevor" je 25 puta leteo u kosmos i skoro 4.700 puta obleteo oko Zemlje pre nego što je povučen prošle godine. NASA je povukla šatl prošlog leta, po nalogu Bele kuće, kako bi više vremena i novca posvetila destinacijama izvan niske zemaljske orbite, a na radaru kosmičke agencije su asteroidi i planeta Mars, gde će se, kako je planirano, slati misije sa posadom.

Vesti

Nova sezona Galilea na B92

Naučno-zabavna emisija „Galileo“, koja nas u Srbiji zabavlja i podučava već 5 godina, počinje novu sezonu emitovanja na TV B92 kada će voditelj Miloš Urošević nastaviti da animira gledaoce originalnim, zabavno-obrazovnim pristupom, kao i naučnim činjenicama o svetu oko nas.

Vesti petak 4.09. 16:45 Komentara: 0

Novih 24 minuta sa Zoranom Kesićem

Od 12. septembra pripremite se na satiričnu groznicu subotnjih večeri, jer će Zoran Kesić i Njuz.net na TV B92 premijerno svake subote od 21h biti duhoviti kritičari društvenog života u Srbiji.

Vesti petak 4.09. 16:25 Komentara: 0

Vice: Fotografije Trećeg rajha u boji koje ostavljaju bez daha

Hitlerova nacistička partija je poznata po korišćenju simbolike u kampanjama. Korišćenje ogromnih parola i nepregledne mase ostavljalo je zasluženo zloslutne utiske, ali je i oponašano više puta, u skoro svim kasnijim totalitarnim režimima. Iako svi znamo koliko je Hitlerova propagandna mašina bila moćna, kada je vidite u fotografijama u boji, kao u projektu Life, ostavlja bez daha.

Vesti petak 4.09. 15:17 Komentara: 0

Nalazači nacističkog voza otkrili svoj identitet

Poljak i Nemac koji su prijavili vlastima u Valbžihu otkriće oklopnog voza iz vremena Hitlerovog Trećeg Rajha, možda legendarnog nacističkog "zlatnog voza" u planinama na jugo-zapadu Poljske pojavili su se danas prvi put pred novinarima da optuže poljske vlasti da sa njima ne sarađuju i najavili su da su spremni uz pomoć sponzora da iz podzemnog tunela izvuku voz sami.

Vesti petak 4.09. 13:08 Komentara: 1
strana 1 od 2390 idi na stranu