Svemir postojao i pre Velikog praska?

Analizirajući fotografiju zračenja mikrotalasa koju je snimila NASA-ina sonda, profesor Rodžer Penrouz s Univerziteta Oksford došao je do zaključka kako je pre našeg najverovatnije postojao neki drugi svemir.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

15:30

Default images

Penrouzovo istraživanje dodalo je još dokaza u prilog teoriji koja kaže da je svemir proživeo nekoliko Velikih prasaka i Velikih sažimanja, prenosi Daily Mail.

Ovo otkriće govori protiv teorije da će se svemir širiti sve dok ne nestane u beskonačnost.

Britanski je profesor, koji je 1988. godine zajedno sa Stivenom Hokingom dobio nagradu Vulf zbog doprinosa našem znanju o svemiru, zajedno s kolegom Vahom Gurzadjanom otkrio ono za šta se pretpostavlja da je pozadinsko zračenje starije od 14 milijardi godina, to jest, od postanka svemira. List prenosi njegovo verovanje kako će crne rupe eventualno progutati svu materiju u svemiru.

Za koncentrične krugove pozadinskog zračenja na fotografiji tvrdi da su posledica mnoštva velikih praskova i sudara supermasivnih crnih rupa.

Njegova projekcija predviđa da će nakon delovanja crnih rupa u svemiru ostati samo energija, koja će u jednom trenutku opet poslužiti kao okidač za veliki prasak.

On smatra da je to kružni proces, koji se dešava eonima, uvek ispočetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: