Izraelski gej vojnici hit na Fejsbuku

Fotografija dva izraelska vojnika u uniformi koji se drže za ruke, postavljena na Fejsbuk stranici armije Izraela, "lajkovana" je od juče do jutros više od 7.000 puta, uz stotine pozitivnih komentara.

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

13:08

Default images

Cilj je da se izrazi podrška Armije Izraela za gej vojnike, objavio je najtiražniji izraelski dnevnik "Jediot ahronot".

Na fotografiji snimljenoj na ulici u Tel Avivu su jedan vojnik iz artiljerijske jedinice, a drugi iz jedinice Givati, uz potpis: "Ovo je mesec ponosa. Da li ste znali da se IDF (izraelska odbrambena armija) odnosi jednako prema svim vojnicima?"

Vojni portparol je izjavio da je fotografija snimljena u okviru Meseca ponosa izraelske zajednice homoseksualaca, uz punu saglasnost fotografisanog para i da koliko je poznato nijedna vojska u svetu dosad nije pokrenula takvu incijativu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova i druge izraelske misije u svetu ističu prihvatanje gej vojnika u vojsci kao simbol progresivne prirode Izraela, ali ovo prvi put da je Armija javno prihvatila gej zajednicu na jednoj od svojih društvenih medijskih platformi. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo inicijativu i odgovor.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je omogućila da vojsku služe mladići koji ne kriju svoje sklonosti, usvojivši zakon protiv diskriminacije 1993.godine. Ona takođe zvanično priznaje istopolne parove, uključujući homoseksualne udovice i udovce, na osnovu presude Vrhovnog suda koja omogućava da supružnici uživaju privilegije ako se radi o istopolnim parovima.

Međutim, uprkos takvim stavovima prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da je 40 procenata vojnika gej i lezbijki iskusilo uznemiravanje zbog seksualnog identiteta tokom služenja vojnog roka. Izrael se ipak predstavlja kao zemlja tolerantna prema gej zajednici i promoviše Tel Aviv kao "gej prestonicu Bliskog istoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: