Mesec u subotu veći i svetliji

Najveći i najsjajniji pun mesec ove godine, takozvani "supermesec", moći će da se vidi u subotu (5.5.) veče, kada će biti bliži Zemlji nego inače.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

21:00

Default images

Mesec će se našoj planeti približiti na 357.000 kilometara, odnosno oko 24.600 kilometara bliže nego što je prosečno udaljen. Zbog toga će izgledati svetliji nego inače i veći za oko 14 odsto nego kada je najviše udaljen od Zemlje.

Udaljenost Meseca od Zemlje varira jer je njegova orbita u obliku elipse, a ne kruga. Džef Čester iz Američke mornaričke opservatorije izjavio je da će, ipak, razlika teško biti primetna golim okom.

Kao i svaki put kada je mesec pun, izgledaće veći kada je bliži horizontu, odnosno u vreme zalaska sunca. Psiholog Skot Lilinfeld sa Univerziteta Emori izjavio je da ne treba očekivati porast kriminala ili čudnog ponašanja, jer ne postoje dokazi za rašireno verovanje o takvom uticaju meseca.

Autor knjige "50 velikih mitova popularne psihologije" rekao je da je verovanje da pun mesec uzrokuje bizarno ponašanje zasnovano na tome što ljudi obraćaju pažnju na takve stvari i pamte ih, a sve neobično što se desi kada je pun mesec pripisuju tom mitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: