"Mirno" Sunce krivo za ekonomsku krizu?

Početak globalne finansijske krize vremenski se podudario sa periodom neuobičajeno niske solarne aktivnosti, koju je još pre skoro godinu dana trebalo da zameni porast, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu opservatorije TESIS, smeštene na ruskom satelitu "Koronas-foton".

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

14:44

Default images

"Tekuća minimalna aktivnost Sunca za sada se sa velikom preciznošću poklapa sa razvojem najveće u istoriji finansijske krize i zapadanjem svetske ekonomije u globalnu recesiju", ističe se u saopštenju.

Ruski naučnici tvrde da o mogućem uticaju Sunca na socijalne procese ukazuje i činjenica da su se u vreme maksimalne solarne aktivnosti odigrale revolucije 1905. i 1917. godne u Rusiji, a takođe počeo i Drugi svetski rat (1939.), kao i događaji 1991, kada se raspao Sovjetski savez.

Za solarni minimum obično se vezuju procesi opadanja socijalne i ekonomske aktivnosti, iako su fizički mehanizmi uticaja Sunca na socijalne procese za sada nepoznati, kažu naučnici.

Ruski naučnik, doktor Sergej Bogačev, je precizirao za agenciju RIA Novosti da "nenormalan solarni ciklus traje od sredine 2008. godine, a upravo u tom vremenu, polazeći od istorijske dužine ciklusa, fazu pada solarne aktivnosti je trebalo da zameni faza rasta".

Sada je očigledno da do toga nije došlo, kaže Bogačev i dodaje da se ne može sa stoprocentnom sigurnošću napraviti paralela prelaska Sunca u stanje "anomalne aktivnosti" i početka anomalnih proceca u svetskoj ekonomiji, ali u principu pitanje može da bude predmet detaljnijeg statističkog istraživanja.

Dugotrajni period "mirnog" Sunca naveo je naučnike da se podsete na "mali ledeni period" koji se podudario sa takozvanim Maunderovskim minimumom solarne aktivnosti od 1645. do 1715. godine.

Bilo je to razdoblje "katastrofalnog zahlađenja, praćeno zamrzavanjem južnih mora, pojavom leda na evropskim rekama u letnjim mesecima i eksplozijom smrtnosti zbog masovnog uništenja letine", ističe se na sajtu TESIS-a.

Ruski naučnici smatraju da tako dugotrajni pad solarne aktivnosti može da ima ozbiljne posledice u vidu narušavanja klimatskog balansa naše planete.

Bogačev je podsetio da je tradicionalni metod za određivanje nivoa solarne aktivnosti zasnovan na proračunu broja Volfa - broja pega na sunčanom disku.

Prema tom kriterijumu se, međutim, za sada ne može utvrditi početak novog ciklusa. Pojedine pege se pojavljuju, a među njima su čak i pege novog polariteta, ali su to tek retke pojave, jedna pega u nekoliko meseci, tako da se ne može utvrditi opšta tendencija, kaže Bogačev.

Iistraživači pokušavaju, prema rečima ruskog naučnika, da uvedu nove kriterijume zasnovane na posmatranju magnetnog polja i korone Sunca, kao i njegovog rentgen zračenja.

Takva posmatranja ukazuju da su sada na Suncu formirani uslovi za početak novog ciklusa - razoreno je magnetno polje prethodnog solarnog ciklusa i formiran je jedan magnetni pojas novog ciklusa aktivnosti suprotnog polariteta.

Taj ciklus, međutim, još nije počeo, pošto novi pojas praktično ne pokazuje znake aktivnosti. Razlozi te pojave još nisu razumljivi, ili je polje previše slabo, ili je Suncu za početak ciklusa potrebno formiranje oba pojasa, iako se smatralo da oni mogu da "rade" nezavisno.

Bogačev i njegove kolege očekivali su da će eksplozije registrovane na severnom pojasu početkom aprila predstavljati početak novog ciklusa, što se međutim nije desilo. Šta više, novi pojas magnetnog polja sada je delimično urušen iako još uvek održava konfiguraciju.

Kosmička opservatorija TESIS poslednje dve nedelje nije registrovala ni jednu primetnu eksploziju u solarnoj koroni, ali je primetno povećana površina koronalnih rupa, oblasti korone sa još nižom aktivnošću, koje se vide kao tamni delovi sa smanjenom temperaturom i gustinom.

Naučnici se nadaju da će u slučaju jačanja magnetnih polja u novom pojasu aktivnosti nastupiti ulazak u aktivnu fazu solarnog ciklusa u narednih 30 do 60 dana, a da li će to dovesti i do poboljšanja na svetskoj ekonomskoj sceni ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: