Život

Nedelja, 21.07.2013.

17:09

Amerika "bombardovala" Veliki koralni greben

Američki borbeni avioni bacili su bombe na Veliki koralni greben u Australiji nakon što je trening vežba pošla po zlu.

Izvor: BBC/Guardian

Default images

Dva aviona izbacila su bombe u vodu 50 metara dalje od korala kako bi minimalizovali moguću štetu na lokaciji koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Od ukupno 4 bombe, nijedna nije eksplodirala.

Piloti imali zadatak da bombe izbace iznad poligona za gađanje koji se nalazio na obližnjem ostrvu, ali je misija prekinuta.

Avioni su imali malo goriva i ne bi uspeli da slete da su nosili dodatni teret koji su predstavljale bombe od kojih je svaka težila 226 kilograma, stoji u saopštenju mornarice.

Australijska senatorka Larisa Voters opisala je bacanje bombi u tako osetljivoj zoni kao „skandalozno“.

„Da li su oni potpuno poludeli? Da li se ovako odnosimo prema svetskoj baštini? Dozvoljavamo da je strana sila bombarduje? Kako možemo da u isto vreme čuvamo nešto i da ga bombardujemo“, izjavila je ona.

Veliki koralni greben predstavlja najveću mrežu koralnih struktura, bogat je morskim životom i proteže se 2.600 kilometara uz obalu Australije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: