Život

Subota, 01.04.2017.

12:58

Japanci ubili 333 kita

Japanska flota vratila se sinoć iz godišnjeg lova na kitove na Antarktiku sa 333 ubijena kita, dostigavši i ove godine svoj cilj po revidiranom programu kitolova u, kako tvrde, istraživačke svrhe.

Izvor: Tanjug

Japanci ubili 333 kita
Tanjug / Souichiro Tanaka/Kyodo

Agencija za ribolov je saopštila da je flota od pet brodova završila četvoromesečnu ekspediciju bez prevelikih problema s aktivistima koji se bore protiv kitolova a koji su u prošlosti mnogo agresivnije pokušavali da spreče lov na ugrožene sisare.

Iako Japan tvrdi da lovi kitove u svrhu naučnog istraživanja, aktivisti i borci za očuvanje životne sredine smatraju da je to samo izgovor za bavljenje zabranjenim komercijalnim kitolovom, jer sve kitove koji budu ubijeni tokom ekspedicije na kraju prodaju kao meso.

Međunarodni sud pravde je 2014. presudio da japanski program za kitolov mora da prestane jer nije naučni, kao što tvrdi Tokijo. Japan je revidirao program 2016. godine smanjujući broj kitova koje planira da ulovi za dve trećine. "Odlično je što smo ostvarili plan. Istrajno nastavljamo naše istraživanje usmereno ka nastavku komercijalnog kitolova", rekao je zvaničnik Agencije za ribarstvo Šigeto Hase. Japanci tvrde da ulovljene kitove koriste za ustanovljavanje njihove starosti, stanja i uslova razmnožavanja, dok aktivisti jasno stavljaju do znanja da bi se do takvih podatka moglo doći i bez ubijanja ovih sisara.

U Japanu je kitovo meso tradicionalni deo ishrane, koga ne žele da se odreknu bez obzira na to što je više vrsta kitova ugroženo, dok su neke pred izumiranjem.

Između 18. i 20. veka ubijeno je više od 90 procenata svetske populacije kitova, zbog čega je komercijalni lov na kitove zabranjen još 1986. godine. Međutim, Japan, kao i Norveška, Island i Farska ostrva, izbegavaju ili otvoreno prkose moratorijumu na lov.

Svake godine ove zemlje ubiju po nekoliko hiljada jedinki ovih visoko inteligentnih i društvenih sisara, često na najbrutalnije načine, poput onih u "Grindu" na Farskim ostrvima i u zalivu sela Taidži u Japanu, kada u plitak zaliv sateraju stotine kitova i delfina da bi zatim ručno zaklali jednog po jednog člana iste porodice.

Osim borbe aktivista, među kojima prednjači brod "Sea Shepherd", čija posada često rizikuje život kako bi se isprečila između lovaca i kitova, svet i dalje nije našao rešenje kojim bi nehumano istrebljenje najvećih svetskih sisara bilo zaustavljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: