Više biljaka - zadovoljniji radnici

Kancelarijski radnici su srećniji i efikasniji u kancelarijama ukrašenim biljkama, pokazalo je zajedničko istraživanje britanskih, australijskih i holandskih naučnika.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

15:15

Default images

Foto: bfishadow/Flickr.com

Oni su upoređivali nivoe kvalitete vazduha, koncentracije i zadovoljstva zaposlenih u "pustim" i u "zelenim" kancelarijama u kompanijama u svojim zemljama.

Radnici koji su iz kancelarija bez biljaka prešli u "zelene" urede naredna dva meseca, koliko je trajalo istraživanje, bili su 15 posto efikasniji.

Rezultati su objavljeni u časopisu "Experimental Psychology".

"Ulaganje u ukrašavanje kancelarije biljkama isplati se povećanjem kvaliteta rada", rekla je psihološkinja Marlon Niuvenhus s Univerziteta u Kardifu.

"Zelena kancelarija poboljšava efikasnost, jer se radnici psihički, kognitivno i emotivno više uključuju u rad", dodaje koautor studije Kreg Najt s fakulteta u Eksiteru.

Ovo nije prva studija koja pokazuje dobrobit zelene sredine. Dokazano je da život u takvim zonama poboljšava mentalno zdravlje i da zelene javne površine poboljšavaju kvalitet života u gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: