U zatvor zbog astronomije!

Na današnji dan pre 381 godine Inkvizicija je osudila Galileja Galilea zbog njegovih stavova o položaju Zemlje u svemiru.

Izvor: Nikola Božiæ

Nedelja, 22.06.2014.

23:32

Default images

Presuda Inkvizicije je izrečena 22. juna 1633. godine, i sadržala je tri ključne tačke:
  • Utvrđeno je da je Galilej „žestoko kriv za jeres“ najviše zbog činjenice da je ostao pri stavu da je Sunce nepomično i da je centar svemira, da Zemlja nije u centru Svemira i da se ona kreće, i da zbog toga može širiti i braniti ovaj stav kao verovatan iako je utvrđeno da je protivan Svetom pismu. Od njega se zahteva da se „odrekne, proklinje i prezire“ ovaj svoj stav.
  • Osuđen je na zatvorsku kaznu. Međutim već sutradan je ovo preinačeno u kaznu kućnog zatvora, do kraja života.
  • Njegovo delo je zabranjeno. Zabrana se odnosila i na sva buduća njegova dela.
Tek je 31. oktobra 1992. godine papa Jovan Pavle II izrazio žaljenje zbog toga kako je ovaj slučaj vođen, i objavio je deklaraciju kojom se priznaju greške počinjene od strane Katoličke crkve i Inkvizicije koji su sudili naučnim stavovovima Galilea Galileja. U martu 2008 šef Papske akademije nauka objavio je plan da se u znak pošte Galileja podigne njegova statua unutar zidina Vatikan. Papa Benedikt XVI pohvalio je njegov doprinos astronomiji, na početku obeležavanje 4 veka prvih teleskopskih posmatranja Galileja Galilea, ali je ipak mesec dana kasnije šef Papskog saveta za kulturu , obznanio da je suspendovan plan da o podizanju spomenika ovog znamenitog naučnika.

Ceo svet je u znak sećanja na prva teleskopska posmatranja iz 1609. godine obeležavao tokom cele 2009. godine Međunarodnu godinu astronomije. Iza ovog obeležavanja stale su i UN i UNESCO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: