Kako se hrane školarci širom sveta? (FOTO)

Kako na Zapadu raste broj slučajeva gojaznosti kod dece, sve su glasniji oni koji zahtevaju zdraviju hranu za đake u školama.

Izvor: Daily Mail

Petak, 09.05.2014.

12:24

Default images

Iako Amerika prednjači u nezdravim obrocima, treba pogledati šta jedu i đaci u Aziji, Evropi, Africi i Latinskoj Americi, kako bi se stekla realna slika o tome da li je moguće popraviti kvalitet hrane za decu.

U mnogim zemljama, užine su podjednako nezdrave kao u Americi: pržene krofne u Maliju i Pakistanu, slatkiši u Zapadnoj Oblai, prženi pileći odresci u nekim delovima Francuske...
Pržene krofne u Bamaku, Mali (Foto: Beta / AP Photo/Baba Ahmed)
Međutim, u drugim krajevima Francuske, deci u školama serviraju se obroci prepuni povrća. Mališani iz Lambersara dobijaju ratatuj, obrok od raznovrsnog pečenog povrća, losos, pirinač, komad bageta i pomorandžu.
Ratatuj sa pirinèem u Lambesaru (Foto: Beta / AP Photo/Michel Spingler)
Zdrava hrana nudi se i u kafeterijama javnih škola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali deca stranaca koja idu u privatne škole dobijaju nešto manje zdrave varijante obroka, poput roštiljskog mesa, indijskog karija i azijskih nudli.
Kroketi od piletine sa prilogom od taro korena i supa od graška u Havani (Foto: Beta / AP Photo/Franklin Reyes)
Kuba svim učenicima nudi besplatne užine, koji obično podrazumevaju pirinač, pasulj, još neki izvor proteina poput tvrdo kuvanog jajeta i povrće u vidu isečenog paradajza. Za desert imaju neki oblik kubanskog sutlijaša.

Mnogi roditelji šalju decu u školu sa nekoliko komada povrća ili parčetom ribe, kako bi upotpunili besplatni obrok.
Salata koja se služi u jednoj školi u Singapuru (Foto: Beta / AP Photo/Wong Maye-E)
Sveže namirnice su na meniju i jedne od škola u Singapuru, gde učenici roditelja koji rade do kasno u kafeteriji doručkuju, ručaju i večeraju.

Tipičan ručak su špageti marinara (sos je od paradajza i ostriga), riba, neka vrsta musake od piletine ili supa sa korenom lotosa.
Razlièiti obroci u Pakistanu (Foto: Beta / AP Photo/Anjum Naveed)
U Pakistanu deca sama donose kuvani obrok u školu, a svi lanč paketi se pregledaju od strane nadležnih, kako bi se sprečilo da deca jedu brzu i nezdravu hranu.
Tipièan ruèak školarca u Ekvadoru (Foto: Beta / AP Photo/Dolores Ochoa)
Ekvadorski đaci donose takođe sami svoje obroke – obično sendvič, sok, jogurt, keksiće i komad voća.
Salata, piletina bez soli, paprike i dresing od peršuna u školi blizu Sijetla (Foto: Beta/ AP Photo/Ted S. Warren)
Zbog aktivizma prve dame Amerike Mišel Obame, mnoge škole uvele su zdravije menije, ali beli hleb, hrana pržena u dubokom ulju, kao i deserti prepuni šećera nisu u potpuno iščezli iz kafeterija.
Deca èekaju u redu da dobiju svoju porciju slatkog pirinèa u Džamuu u Indiji (Foto: Beta / AP Photo/Channi Anand)
.
Ðaci u Londonu mogu da biraju izmeðu više opcija (Foto: Beta / AP Photo/Sang Tan)
.
Palestinski ðaci pokazuju hleb sa maslinovim uljem i mešavinom zaèina koji od kuæe donose za ruèak (Foto: Beta/ AP Photo/Majdi Mohammed)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: