Život

Petak, 13.12.2013.

20:23

Kad su nastali prvi hipsteri?

Osim rasnih i etničkih pogrdnih naziva, malo koja reč može izazvati burnu reakciju onog kom je upućena, kao što je to “hipster”.

Izvor: npr.org

Default images

Deluje da su hipsteri “iskočili” niotkuda krajem devedesetih, ali pravi hipsteri postojali su nekoliko generacija ranije.

Oni su uglavnom povezivani sa jednim originalno američkim fenomenom – džezom.

Reč “hip”, koja u engleskom jeziku označava nešto moderno, postala je deo jezika američkog engleskog govornog područja početkom 20. veka, ali njeno poreklo nije poznato.

Ono što znamo je da je reč ušla u široku upotrebu tridesetih i četrdesetih godina. S rastom popularnosti džeza, mladi belci su počeli da odlaze u klubove afro-amerikanaca i delove grada koje su naseljavali, kako bi uživali u njihovoj muzici i plesu.

Džez pevač Keb Kelovej objavio je knjigu Cab Calloway's Hepster's Dictionary: Language of Jive 1939.
Meb Kelovej (Foto: William P. Gottlieb / Wikimedia Commons)
“Hep cats” (Hep mačke u doslovnom prevodu) i hepsteri koje je opisao Kelovej, u narednim godinama postali su poznati kao hipsteri.

Važno je naglasiti da se tada reč “hipster” nije koristila u pejorativnom značenju. Bila je neutralna i odnosila se na nekog ko je bio “moderan” i upoznat sa džez scenom.

Već 1948. novinar Anatol Brojard postaje mnogo kritičniji prema hipsterima u eseju: “Portret hipstera”.

“Hipster postaje u svojim očima poeta, prorok i heroj. Njihov način života postao je mnogo stroži od institucija protiv kojih je trebalo da se bori. Postao je dosadna rutina. Hipster – nekada neponovljivi individualac, pesnik podzemlja i deo gerile – postao je pretenciozni laureat poezije”, napisao je on.

Posle četrdesetih kada je popularnost džeza dostigla svoj vrhunac, reč hipster se gotovo izgubila iz upotrebe do devedesetih. Tada je počela da opisuje pripadnika “indi” kulture mladih.

Šta onda definiše hipstera?
Christopher Michel / Flickr.com
Dok su hipsteri tridesetih i četrdesetih bili ujedinjeni oko džez i drugih muzičkih žanrova afroamerikanaca, danas ne postoji dominantan kulturni pravac koji objedinjuje savremene hipstere.

Kao što primećuje novinar Stiven Kuruc u eseju objavljenom u Njujork Tajmsu, gotovo da ne postoji garderoba koju možete nositi ili hobi kojim se možete baviti, a da vas neko ne “optuži” da ste hipster.

“Da li je i jedna subkultura bila tako sveobuhvatna?”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: