Da li ste spremni za najgori opis seksa?

Autor bestselera Stiven King ove godine je na najboljem putu da bude nagrađen za najgori opis seksa u književnosti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

20:00

Default images

Časopis “The Literary Review” sprema se da izabere najgori ovogodišnji opis seksa u prozi, jednu od zabavnijih titula koje se mogu pokupiti u svetu literarnih nagrada.

Ove godine se među nominovanima našao i slavni Stiven King, za opis orgazma u svom romanu '11.22.63.'.

Iako je pokrenuta kao duhovit način komentarisanja činjenice da se autori često teško nose s opisivanjem intimnih odnosa među ljudima, nagrada za najgori opis seksa nas takođe podseća na to da je seks još uvek najveći tabu umetnosti, bez obzira na liberalizaciju.

Naravno, danas niko neće da tvrdi da seksa u umetnosti nema dovoljno, jer ga verovatno ima previše, s obzirom na seksualizaciju globalnog društva, koje i šestogodišnje devojčice podstiče na šminkanje. Ali baš takav pristup seksu, koji ga pretvara u robu, utiče i na to da su opisi seksa u književnosti generički, preterano kičasti ili neuverljivo i preterano strastveni.

Dobrodošlo je i otrežnjenje za mnoge hvaljene pisce kada se suoči s tim da su im opisi seksa apsurdni, pa čak i nenamerno smešni, pa zato treba spomenuti da se među nagrađenima nalaze i velikani poput Normana Mejlera, čiji je opis seksa iz romana “Dvorac u šumi” proglašen najgorim 2007. godine.

Moguće je da je u tom slučaju pomogla i činjenica da je spomenuti seks ujedno opisivao začeće Adolfa Hitlera, čijim se detinjstvom Mejler bavi u tom romanu.

Od poznatijih savremenih pisaca među dobitnicima su još Tom Vulf, Sebastian Foks, Džonatan Litel i Filip Ker, dok su se među nominovanima našli i pisci poput Harija Kunzurua, Džonatana Franzena, Paola Koelja, Tomasa Pinčona i Džona Apdajka.

Zanimljivo, među 19 najgorih opisa seksa tek mali broj su napisali ženski autori, što može dovesti do zaključka da su muški pisci lošiji u krevetu.

Nagradu su 1993. pokrenuli književni kritičari Roda Kenig i Oberon Vo.

Ove godine je istaknuto, nekoliko nedelja pre dodele nagrade, 12 opisa lošeg seksa, od kojih su neki delo najpoznatijih pisaca na svetu.

Nominovani književnici dolaze iz Amerike, Velike Britanije, Australije, Mađarske i Japana, a svakako su najpoznatiji Stiven King i Haruki Murakami.

King se u romanu '11.22.63.' bavi čovekom koji putuje kroz vreme da bi zaustavio atentat na američkog predsednika Kenedija, a usput doživi kratkotrajan seks sa ženom koja doživljava orgazam uz reči: 'O moj dragi, o moj dragi, o moj dragi, dragi Bože, o šećeru!'"

Murakami je nominovan sa citatom iz bestselera '1Q84', kome sigurno nije pomoglo ni to što se jedan od ključnih likova romana zove Fukaeri.

Među dvanaest nominovanih su dve žene (književnice Dori Ostermiler i Džin Aul).

Na ceremoniji indikativno nazvanoj “In & Out”, koja će se održati 6. decembra u Londonu biće poznat najgori opis seksa, s tim da je do tada proces nominacija otvoren.

Žiri, koji ima zadatak da izabere opis seksualnog odnosa koji ostavlja najgori utisak, objasnio je: “I ove godine trudimo se da prepoznamo književnu izvrsnost širom sveta.' Međutim 'svrha nagrade je da se istakne vulgarno, prosto, neukusno pisanje o seksu, pasuse koji su bez logike ubačeni u priču savremenog romana. I da obeshrabri takve opise”.

Nagrada koju dobija autor/ka najlošijeg opisa seksa nije novčana - donosi tek slavu, tj. ozloglašenost i 'poluapstraktnu statuu koja predstavlja seks u 1950-im godinama'.

Iako je temeljni cilj nagrade obeshrabriti loše pisanje o seksu, s obzirom na medijsku pažnju koja se sve više posvećuje pobedniku, neki konstatuju da se danas tako može povećati prodaja knjige, po principu “nema loše reklame”.

Svakako je poznat prošlogodišnji primer, kada se u konkurenciji našao Alister Kembel, bivši spin doktor britanskog premijera Blera.

Kembel je bio nominovan za roman “Maya”, nakon čega je odmah počeo da se hvali u medijima da će njegov opis seksa nesumnjivo biti proglašen najgorim.

Žiriju se takav pristup nije svideo tako da je Kembel ignorisan, a izdvojen je opis u romanu “The Shape of Her”' autora Rouana Samervila.

Kada je reč o opisivanju seksa u prozi, možda je najbolje setiti se reči britanskog pisca Martina Amisa, koji kaže da je “nemoguće opisati dobar seks”, što su svim svojim spisateljskim sposobnostima neuspešno 'pokušali i D.H. Lorens i Apdajk”.

Amis smatra da je najteže pisati o snovima i seksu, 'naročito zato što seks u knjigama može biti duhovit, ali ne i seksi'.

Nagrada koju dodeljuje “The Literary Review” za najgori opis seksa tako pokazuje da je najduhovitiji seks – loš seks.

Foto: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: