Život

Petak, 03.06.2011.

22:06

Prokletstvo Kenedijevih

Porodica Kenedi, jedna od najznačajnijih političkih porodica SAD, nije uživala samo u slavi i bogatstvu. Nažalost, nju su zadesile brojne tragedije zbog kojih se često govorilo o prokletstvu Kenedijevih.

Izvor: Jovana Kovaèeviæ

Default images

Postojanje prokletstva neki i odbacuju govoreći da su sami Kenedijevi doprineli tragedijama koje su ih snašle, donoseći neke loše odluke: vozili su pijani, leteli avionom u nebezbednim uslovima ili su birali „opasne” karijere poput vojnih lica i političara.

Veliku ulogu u kreiranju samog termina „prokletstvo Kenedijevih” imali su mediji. Bilo da se radi o pukoj nesreći jedne loze ili crnoj magiji, činjenica je da je samo nekoliko članova Kenedijevih umrlo prirodnom smrću.

Tragedija supružnika Džozefa Patrika Kenedija i Rouz Ficdžerald, počela je kada je rodonačelnik dinastije odlučio da se oproba u politici. Imao je velike planove za svog najstarijeg sina Džoa, ali je on početkom Drugog svetskog rata poginuo kao vojni pilot u bici protiv nemačkih podmornica u Normandiji.
Naredna tragedija zadesila je porodicu 1948. godine kada je u avionskoj nesreći nestala njihova ćerka Ketlin. Druga ćerka, tada 23-godišnja Rouzmeri, na insistiranje roditelja je podvrgnuta novoj metodi (lobotomiji) za lečenje mentalnih bolesti. Probudila sa sa oštećenim mozgom. Živela je skoro četiri decenije u mentalnoj ustanovi kao biljka gde je i umrla 2005. godine.

Najveća tragedija porodicu je zadesila u Dalasu, 22. novembra 1963. godine. Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi je ubijen na vrhuncu slave i moći, dok je pored njega sedela supruga Žaklina.

Ni tu nije bio kraj. Na Džonovog brata Roberta izvršen je atentat u junu 1968. godine, u Los Anđelesu, za vreme predizborne kamapnje gde se nadmetao za kandidaturu ispred Demokratske stranke.

Edvard Ted Kenedi bio je jedini od četvorice braće koji je umro prirodnom smrću (2010). On je dvaput za dlaku izbegao pogibiju. Najpre je 1964. godine, preživeo pad aviona koji je usmrtio dva njegova saputnika, a pet godina kasnije imao je automobilsku nesreću. Sleteo je s mosta u vodu, njegova sekretarica se tom prilikom udavila, a on je napustio mesto nesreće i događaj prijavio tek posle nekoliko sati. Kasnije je izjavio da je bezuspešno pokušavao da spase svoju prijateljicu ali mu nije uspelo. Američka javnost mu to nikad nije oprostila i mnogo se pričalo zašto je Ted čekao toliko dugo da obavesti policiju o udesu.

Tragedija je pratila i drugu generaciju. Tedov sin Ed Kenedi Džunior sa samo 14 godina oboleo je od raka i amputirana mu je noga. Robertov sin Dejvid umro je u 29. godini od prevelike doze heroina. Njegov stariji brat Majkl poginuo je na skijanju u Koloradu 1997. godine.

Ženska strana klana Kenedijevih, prošla je malo bolje. Džozefova žena Rouz Ficdžerald Kenedi, umrla je 2005. u 105. godini i uspela je da prevlada sve nesreće koje su odnele njene najmilije.
Džeki Kenedi sa sinom Džonom Džuniorom
Najpoznatija i najvoljenija bila je sigurno Džeki Kenedi. Ni nju ulaskom u porodicu tragedije nisu zaobišle. Godine 1954. doživela je pobačaj, a 2 godine kasnije rodila je mrtvu devojčicu. 1963. Džeki je ostala bez još jednog deteta, sina Patrika, koji je umro samo 2 dana nakon rođenja.

Njen sin Džon Kenedi Džunior, nestao je kao 38-godišnjak iznad Atlantika sa suprugom i svastikom 1999. godine. Džon je sam vozio avion iako su njegovi bližnji insistirali da to ne radi.

Postoji nekoliko priča o tome ko je „prokleo” Kenedijeve. Sve one spominju poznatog rabina kog su Džozef ili Rouz Kenedi uvredili. Rabin ih je zbog toga prokleo da pate do kraja života.

S obzirom da je Rouz nadživela svu decu, priča se da je kletva bila baš ta – da sva dece umru pre nje. Realno govoreći, ova priča ima sve elemente urbane legende. Ime čuvenog rabina se menja od priče do priče, kao i kako je glasilo tačno prokletstvo.

Ali pitanje se samo nameće - da li je bar delić neke od priča?

Neko će pomisliti: Kenedijevi su postali jedna od najuticajnijih političkih porodica u SAD. Čak 3 deteta Džozefa i Rouz su bili senatori, a jedno i predsednik zemlje. Njihovi unuci su bili guverneri i članovi ostalih uticajnih političkih pozicija. Prilično uspešna porodica, naročito ako uzmemo u obzir da je ukleta.

Mnoge porodice gube svoje članove u nesrećama na skijanju i avionskim udesima. Ipak, takvi događaji ne idu u javnost, osim naravno, ako niste član poznatog klana porodice.

Kenedijevima se jesu godinama dešavale strašne stvari, ali to nije bilo prokletstvo, već samo sudbina.

Pročitajte više o porodici Kenedi
Džeki Kenedi - ikona 20. veka
JFK i Obama: Koliko su slični
Sestre Kenedi - u senci moćne braće

Mini-serija "Kenedijevi” emituje se svakog petka na TV B92 od 21h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

15 h

Podeli: