Ima li istine u "Početku"?

Film "Početak" Kristofera Nolana je pravi bioskopski hit, ali da li on zaista ima smisla? Da li govori o nečemu što nam je poznato? Da li se radi o začetku ljudskog uma koji zaista ima dodirne tačke sa stvarnošću?

Život

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

15:21

Default images

Iz ugla nauke, ovaj film nema nikakvog smisla. Štaviše, i filozofija se slaže.

Kao i svaki drugi film koji se bavi lavirintom ljudskog uma, i ovaj počinje tako što objašnjava kako on funkcioniše. Pošto većina ljudi ide okolo nesvesno toga šta je sećanje ili šta su snovi, autori filma su imali potpunu slobodu da se poigraju sa ovih shvatanjima, bez rizika da će ih iko zbog toga napadati.

Ovde, kada osoba spava ona bivstvuje u nečemu što je paralelna stvarnost, ali van mentalne sredine u kojoj se sanjar nalazi. To znači da se stvari dešavaju, menjaju, a toga sanjar nije svestan. Da bude još zanimljivije, sanjar može vrlo lako da se iz te paralelne stvarnosti brzo preseli u neku drugu, takođe paralelnu, i tako u nedogled.

Sanjanje je sasvim subjektivno iskustvo. Sve je iluzija koju naš mozak na sebi svojstven način interpretira.

San, dakle, postoji samo u glavi sanjara. Kao i uvek, "sve je u tvojoj glavi".

Kada spavate i probudite se, pa shvatite da i dalje sanjate, niste ušli u drugi kontinuum, već ste samo doživeli još jednu iluzornu senzaciju. Suprotno sadržaju filma – ne postoji ništa što se zove "arhitektura" snova. Može nam se činiti da se nalazimo u sasvim realnom, mogućem okruženju, ali sve je to samo deo iluzije.

U filmu ipak postoje neke istinite pretpostavke snova. Istina je da su oni dosta uslovljeni emocionalnim i podsvesnim saznanjima. Takođe, istina je da se često budimo kontrakcijom mišića.

U filmu se spominju i brojni folklorni motivi. Filipinsko verovanje "bangungut" je verovanje da ako umrete u snu, umirete i na javi. U filmu, ako umrete u snu, upadate u komu.

A šta je sa idejom da se vreme usporava u snu tako da poduže vremena staje u samo nekoliko sekundi u realnom vremenu? Ovo su istraživali naučnici koji se bave lucidnim snovima i pokazali da, zapravo, i ako postoji ovakav fenomen, vrlo je beznačajan.

Zašto je sad ovo sve bitno? Pa čitava filmska industrija, i uopšte, zabava je prepuna naučno nedopustivih grešaka.

Sve u čemu je pogrešio ovaj film je vrlo malo u odnosu na to koliko se do sada grešilo. Međutim, snovi ostaju zauvek vrlo zanimljivi i za izučavanje kao i za pretpostavke koje nemaju nikakvu naučnu osnovu.

Religijska i magijska funkcija snova idu toliko daleko i dalje negde iz njih izvlače informacije relevantne za stvari svet. Crkva " Holy Sepulchre" u Izraelu, recimo, označava san majke cara Konstantina, Helene.

U svakom slučaju, nema potrebe opterećivati se istinom u filmovima. Znate već da često kažu da "to postoji samo na filmu". Tako i jeste. Najbitnije je da li vam se film dopao ili nije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: