Život / Nauka 4

Ruski naučnici stvorili nanočestice protiv najotrovnijih gasova

Grupa istraživača Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov napravila je jednostavan i efikasan biološki skupljač neurotoksičnih organofosfornih jedinjenja, među kojima su sarin, nervni gas i pesticidi.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Thinkstock

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su ranije ove godine.

"Ono što je izuzetno važno je jednostavnost našeg pristupa“, izjavio je za Sputnjik Aleksandar Kabanov sa katedre za hemiju pri Univerzitetu Lomonosov.

"Nanozimi organofosforne hidrolaze mogu da se naprave mešanjem vodenog rastvora visoko rafinisanog enzima i bezbednog biokompatibilnog polimera. Takav ’nanozim‘ se sam formira kao rezultat elektrostatičke interakcije proteina i polimera.“

Klasa organofosfornih jedinjenja uključuje izuzetno otrovne agense koji se koriste u hemijskim ratovima. Takvi agensi su prvi put napravljeni u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, ali najopasniji među nervnim agensima su stvoreni kasnije, sredinom veka, uključujući britanske i sovjetske nervne gasove.

Naučnici i dalje pokušavaju da pronađu efikasni način da se neutrališu ti otrovni gasovi i pesticidi. Ruski hemičari predlažu korišćenje nanočestica, takozvanih nanozima, koje je Kabanovljev tim razvio u SAD devedesetih godina.

Nanozimi su organski molekuli ispunjeni supstancama (na primer, lekovima), koje dostavljaju do određenog dela živog organizma.

Tim Kabanova prilagodio je te minijaturne agense dostavljanju supstance koja je posebno sintetizovana da uništi opasna organofosforna jedinjenja. Ove hidrolaze su u stanju da unište molekule otrovnih gasova i pesticide.

Međutim, one imaju i negativne strane. Budući da ih stvara bakterija, kada se nađu u ljudskom organizmu, pokreću odgovor imunog sistema. Hidrolaze su takođe nestabilne i brzo se izbacuju iz tela.

Problem je rešen tako što su ti enzimi hidrolaze smešteni u čestice nanoveličine, na koje imuni sistem znatno manje reaguje, a koje istovremeno povećavaju stabilnost i "životni vek" hidrolaza nakon što su dostavljene u organizam.

Komentari 4
Čitajte
Pošalji komentar

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 43

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2