NASA eksperimentisala sa blizancima u svemiru, sada ima rezultate

Astronaut NASA-e Skot Keli proveo je godinu dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici u nameri da se odgovori na pitanje kako dugoročne mislije u svemiru utiču na zdravlje astronauta, imajući u vidu planirane letove na Mars.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.10.2017.

11:40

NASA eksperimentisala sa blizancima u svemiru, sada ima rezultate
Foto: Getty

Da bi rezultati bili što precizniji, Skotov brat blizanac Mark ostao je na Zemlji. Obojica su bila podvrgnuta medicinskim pregledima, kako bi se napravila poređenja bioloških parametara.

Promena u visini je samo jedna od promena koju su naučnici uočili. Skot i Mark imaju iste gene, ali vreme provedeno u svemiru znatno je uticalo na način na koji su ti geni izraženi.

Prethodno je bilo poznato da boravak u svemiru utiče na kosti i mišiće koje slabe, dok se sadržaj soli u organizmu menja, a imunološki sistem slabi, dolazi do poremećaja sna... Ipak, promene koje se javljaju usled dužeg boravka van Zemlje bile su nepoznate, do sada.

Preliminarni rezultati studije pokazali su pravac naučnicima u kom treba da razmišljaju.

Profesor Kristofer Mejson, koji je vodio ovo istraživanje, ističe da se na hiljade gena menja, neki čak istog trenutka kad astronaut kroči u svemir. Takođe, čak i nekoliko dana nakon povratka na Zemlju potrebno je da prođe da bi se pojedini geni vratili u normalu.

Rezultati koje je objavila NASA pokazuju da su Kelijevi telomeri, koji se nalaze na krajevima hromozoma, bili izduženi tokom boravka u svemiru.

“To je sasvim suprotno od onoga što smo očekivali istakla je radiobiolog sa Univerziteta u Kaliforniji Suzan Bejli. Kraći telomeri su obično povezani sa starenjem. Naučnici još uvek istražuju šta bi moglo da bude povezano sa izduživanjem telomera, možda vežbanje i unošenje manje kalorija.
Foto: Getty
Njegova ekspresija gena promenila se na više načina.

“Jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo mogli da vidimo posmatrajući ekspresiju gena, jeste ta što ona u svemiru izgleda kao eksplozija, poput vatrometa, čim ljudsko telo dođe do svemira”, ističe Mejson. Kako iz NASA-e ističu, to bi moglo da ukaže na gene suviše osetljive na promenu okruženja čak i kada je reč o našoj planeti.

Istraživači su uočili i razliku kada je u pitanju bakterija u stomaku. Promene su vidljive tokom čitave godine provedene u svemiru, a kao rezultat različitih dijeta i okruženja.

Naučnici su rešeni da istraže ono što nazivaju “svemirskim genom”. S obzirom na to da su uočene i promene u belim krvim zrncima u RNK.

“Namera nam je da ispitamo da li je ‘svemirski gen’ mogao da se aktivira dok je Skot boravio u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: