Srpski studenti rade na aplikaciji za informisanje o kanceru

U svetu aplikacija uskoro bi mogla da se pojavi i platforma za informisanje o onkološkim bolestima, a na ovom projektu radi tim srpskih studenata farmacije i medicine.

Zdravlje

Izvor: Filip Kostadinoviæ

Sreda, 04.04.2018.

18:55

Srpski studenti rade na aplikaciji za informisanje o kanceru

Da li vam se desilo da vas zabole ruka ili leđa, pa da, tražeći informacije na Guglu o tom problemu, pomislite da imate rak?

Stručnjacima se od internet-dijagnoza diže kosa na glavi, ali možda bi u budućnosti laicima, dok ne dođu do stručnjaka, relevantne informacije ipak dala samo jedna aplikacija.

"B cell predstavlja interaktivnu aplikaciju koja postoji u obliku veb-sajta i aplikacije, a zapravo podrazumeva sve naučno potkovane najnovije informacije iz oblasti onkologije, sa osvrtom i na biotehnologiju", kaže Jelena Kalkan, jedan od autora aplikacije.

Tim koji stoji iza ove aplikacije sakuplja informacije iz celog sveta, a zatim ih prevodi na srpski.

"Mi skupljamo na samoj aplikaciji vesti koje su zaista proverene, i na taj način studentima naših fakulteta pružamo mogućnost da uvek budu u toku sa najnovijim informacijama. U isto vreme objavljujemo tekstove studenata, koje kasnije proveravaju naši profesori i asistenti", objašnjava autor Dolika Vasović.

Sama aplikacija namenjena je kako stručnjacima i studentima, tako i laicima.

"Šira javnost može da koristi B cell kao relevantan izvor informacija na srpskom jeziku, na nivou koga mogu da pronađu bilo koji tip kancera i terapiju istog, odnosno B cell je namenjena i mladim stručnjacima, da kažem stažerima, ljudima koji su završili biomedicinske fakultete, kao relevantan izvor novih informacija", kaže Kalkanova.

Dok ova platforma ne postane normalna stvar, do tada se o simptomima i neželjenim reakcijama na lek ipak posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: