Da li je hrana u Srbiji bezbedna?

Raznovrsna i pravilna ishrana jedan je od najjačih aduta za dobro zdravlje. 16. oktobar, Svetski dan hrane, prilika je da se postavi pitanje da li je hrana u Srbiji zdrava ali i bezbedna.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

18:55

Da li je hrana u Srbiji bezbedna?

O zdravoj hrani se mnogo priča, ali retko ko može da se pohvali da o njoj dovoljno zna, a pogotovo da posebno vodi računa.

“Na svakom koraku imamo prodavnice zdrave hrane u njima nije asortiman u kom je isključivo zdrava hrana u njima ima proizvoda koji se nikako ne mogu podvesti pod zdravu hranu i u tom smislu smo možda malo zatajili. Treba malo više da radimo na svesti ljudi”, priča nutricionistkinja Dragana Šiljegović Filipović.

U Srbiji postoji mreža ovlašćenih laboratorija koje se bave ispitivanjem bezbednosti hrane, a da li zdrava hrana znači da je ona i bezbedna.

“U tom kontekstu je ta hrana možda manje opterećena agrotehničkim merama, veterinarskim lekovima i pesticidima, ali nemojte da izvučete pogrešan zaključak da ova hrana koja spada u kontekst bezbedne hrane koja dolazi iz konvencionalne proizvodnje da ona nije zdrava. Naprotiv”, objašnjava v.d. direktora Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević.

Mleko u ishrani osetljiva je tema, posebno u Srbiji. U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji uskoro će početi ispitivanje kvaliteta mleka. Dnevno preko 4000 uzoraka iz cele Srbije.

“Na taj način nezavisnom analiziom i nezavisnim rezultatima otkloniće se sve sumnje koje trenutno postoje s obzirom da analizui mleka trenutno rade mlekare, to će biti preduslov za formiranje stabilne cene”, tvrdi savetnik ministra poljoprivrede Nenad Dolovac.

Ovde se nalaze i laboratorija za bezbednost hrane kao i fitosanitarna. Tu je banka bilnjih gena, odnosno 4300 uzoraka 256 biljnih vrsta iz zemlje i okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: