Pivo ne uništava samo vašu jetru, nego i srce

Nemački naučnici su na prošlogodišnjem Oktoberfestu u Minhenu testirali na hiljade muškaraca i žena čija su tela bila pod "alkoholnim stresom".

Zdravlje

Izvor: newser

Petak, 28.04.2017.

14:59

Pivo ne uništava samo vašu jetru, nego i srce
Tanjug / Robert Frost/VERITE via AP

Sada u radu objavljenom u časopisu "European Heart Journal" pišu da čak i umerena konzumacija piva može da dovede do nepravilnog srčanog ritma, odnosno aritmije.

U većini slučajeva ovo stanje deluje benigno, pa je kod jednog od četiri ispitanika primećeno stanje takozvane sinusne tahikardije, što znači da im broj otkucaja srca u minutu prelazi 100.

Međutim, kod jednog od 20 učesnika istraživanja primećena je zabrinjavajuća aritmija, uključujući i atrijalnu fibrilaciju, koja može da dovede do srčanog i moždanog udara.

"Alkohol utiče na srčani ritam", kaže jedan od istraživača. "Ono što ne znamo zasad je šta se dešava kada ljudi prestanu da piju. Ili kada nastave neprekidno da piju. Šta se dešava dan kasnije?"

Oni planiraju da istraže ovu temu, ali zasad preporučuju da ne pijete više od 14 jedinica alkohola nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: