U Srbiji se i dalje ne zna tačan broj osoba sa autizmom

U Srbiji se osobe sa autizmom i njihovi roditelji suočavaju se brojnim problemima, a izradu strategije poboljšanja njihovog položaj u društvu onemogućava i to što se ne zna tačan broj osoba sa autizmom jer nije izrađen registar obolelih, ocenili su danas predstavnici Udruženja roditelja dece sa autizmom "Autizam, pravo na život".

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

17:05

U Srbiji se i dalje ne zna tačan broj osoba sa autizmom
Foto: Thinkstock

Predstavnici udruženja su na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom Dana autizma, 2. aprila, naveli da se pretpostavlja da u Srbiji ima između 30.000 i 60.000 osoba sa autizmom i pozvali nadležne da počnu da rešavaju probleme tih osoba.

Član tog udruženja Dario Rosi kazao je da je autizam "doživotno stanje koje zahteva konstantnu brigu o oboleloj deci", kao i materijalne resurse koje država ne obezbeđuje, zbog čega sav teret snose roditelji.

"Roditelji strahuju - šta će biti sa našim autističnim detetom nakon naše smrti, ko će se starati o njemu, jer država ne ulaže ništa u smeštajne kapacitete za osobe obolele od autizma", kazao je Rosi i dodao da ljudi širom sveta Dan autizma obeležavaju pišući motivacione poruke i predstavljajući rezultate proteklog perioda, dok roditelji u Srbiji pišu želje i zahteve koji im se ne ispunjavaju.

Potpredsednica Udruženja Snežana Maksimović rekla je da u Srbiji nema savetovališta za roditelje dece sa autizmom, igraonica, kao nijednog mesta gde bi roditelji mogli da povedu decu da se zabave, a oni odmore.

Psihijatar Vesna Milovanović rekla je da nepostojanje jedinstvenog registra koji bi obuhvatio ceo spektar autističnih oboljenja onemogućava bilo kakvu intervenciju na poboljšanju položaja tih osoba.

Istakla je da obrazovanje autističnih osoba mora biti individualno, navodeći da dece sa autizmom najčešće ne napreduju kroz inkluzivno obrazovanje zato što se ne neguju njihovi talenti, već se insistira na onome što te osobe ne mogu da urade.

"Nisam našla vezu između napretka dece i inkluzivnog obrazovanja. Obrazovanje svake autistične osobe mora biti individualno, ne može autistično dete da uči pet jezika ili da radi fizičke aktivnosti ako ne može", kazala je ona i dodala da se mora raditi na ranoj dijagnostici i da bi time trebalo da se formira grupa koja će se baviti obukom profesionalaca.

Članica Udruženja Olivera Milenković rekla je da se mora preispitati inkluzivno obrazovanje, zato što taj koncept ne doprinosi razvoju njihovih talenata, već forsiraju decu da rade ono što ne mogu.

Novinarka Jovana Polić, koja je i scenarista filma "Lazar" o desetogodišnjem autističnom dečaku, kazala je da će Dan autizma biti obeležen širom sveta, dok će u Srbiji ostati u senci predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: