Srbija: Rak grlića materice godišnje odnese 480 života

U Srbiji se svake godine registruje 1.244 novoobolele žene od karcinoma grlića materice, dok 480 žena umre od tog malignog oboljenja, te će u drugoj polovini ove godine početi dobrovoljna vakcinacija dece starije od 12 godina vakcinom protiv HPV virusa koji je jedan od uzročnika ove zloćudne bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

13:32

Srbija: Rak grlića materice godišnje odnese 480 života
Foto: Thinkstock

Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od raka grlića materice i to po broju obolelih odmah posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po broju umrlih od ove vrste karcinoma odmah iza Rumunije, rečeno je danas u Institutu za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić naglasio je da je u završnoj fazi Pravilnik o imunizaciji i da će jedna od novih, neobaveznih vakcina biti i vakcina protiv HPV virusa. Vakcina će se se davati dečacima i devojčicama starijim od 12 godina u domovima zdravlja na dobrovoljnoj bazi i biće besplatna.

Vekić je naglasio da će vakcinacija biti deo primarne prevencije, dok će se na nivou sekundarne prevencije i dalje raditi na skrining programima. Postoji oko 40 različitih tipova HPV koji mogu da inficiraju genitalne organe, a neki od njih mogu da izazovu promene na grliću materice koje mogu da prerastu u karcinom.

Direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović pojasnio je da se blagovremenim otkrivanjem karcinom može sprečiti u 70 do 80 odsto slučajeva i da je najveći problem u Srbiji što se bolest otkrije kasno. Evropske zemlje, pojasnio je on, koje su razvile dobar skrining program smanjile su stopu umiranja od te bolesti.

Kako kaže, HPV infekcija može da izazove karcinom grlića materice, rak grla, penisa, te su u većem riziku oni kod kojih infekcija duže traje.

Imunizacija protiv HPV infekcije počela je 2008. godine, a pokazalo se da najbolji efekat daje kod dece od 12 godina - dakle pre stupanja u seksualni odnos. Vršilac dužnosti direktora Instituta Batut Verica Jovanović pojasnila je da se skrining program na karcinom grlića materice trenutno sprovodi u 18 opština u Srbiji, da su obuhvaćene žene od 25 do 64 godine koje se pozivaju na brz, bezbolan pregled - Papanikolau test.

U okviru četiri godine skrining programa, naglasila je ona, kod 140 žena je potvrđena maligna bolest. "Prethodne godine skrining programom pregledano je 76.000 žena, a kod 27 je otkriven karcinom grlića materice", naglasila je Jovanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: