Odmašćuju krv uz pomoć aparata za dijalizu

Igla ubodena u venu jedne ruke izvlači krv iz tela pacijenta i dovodi je do aparata, koji je prečišćava i vraća u venu na drugoj ruci. Tako se u Kabinetu za LDL aferezu
Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Vojvodine leče pacijenti s povišenim nivoom lošeg, LDL-holesterola, kod kojih lekovi i ostala terapija ne daju dobre rezultate i koji imaju genetsku predispoziciju za hiperholesterolemiju.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2016.

15:38

Odmašćuju krv uz pomoć aparata za dijalizu
Foto: Thinkstock

Piše: Lj. Petrović
Izvor:
Dnevnik.rs

Osim prevencije infarkta, šloga ili sepse, nakon tretmana prestaju i tegobe koje ovi ljudi svakodnevno imaju poput glavobolje, zamućenog vida, teškoća sa sluhom, otežanog razmišljanja i smanjene tolerancije na napor.

"LDL afereza je dijalizni proces, kojim se odstranjuje loš holesterol, LDL, iz tela bolesnika. Lečenje počinje kada se otkrije loš metabolizam masti i povišen holesterol u krvi. Pacijentima se određuje dijeta, povećana fizička aktivnost i lekovi. U pitanju su tri grupe lekova, koji se daju pojedinačno ili u kombinaciji. Ukoliko terapija ne daje zadovoljavajući rezultat i ostaje visok nivo holesterola, a procenjuje se da pacijent ima i genetske predispozicije za hipoholesterolemiju, onda se predlaže ovaj tretman", objašnjava endokrinolog docentkinja dr Dragana Tomić Naglić i napominje da je u pitanju skupa procedura, ali je pacijenti ne plaćaju, jer troškove finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Iz jedne ruke pacijenta krv se uvodi u aparat i propušta kroz filter u kome se izdvajaju čestice LDL holesterola, a prečišćena krv se vraća kroz venu druge ruke bolesnika. Tokom čišćenja krvi, u nju se dodaje antikoagulant, da se krv ne bi zgrušnjavala tokom ekstrakorporalnog krvotoka. Na osnovu visine i težine pacijenta odredi se koliko krvi ima u telu i aparat se podesi da obradi u proseku 100 odsto zapremine krvi.

Proces je bezbolan i traje od tri do četiri sata, a sprovodi se u ambulantnim uslovima, te pacijenti ne moraju da ostaju da leže u bolnici. Sve se ponavlja nakon dve, tri ili četiri nedelje, u zavisnosti od efekta. Drugi deo terapije, lekovi, dijeta i fizička aktivnost, ne ukidaju se u periodu između dva tretmana. Holesterol nakon tretmana pada za 60 do 80 odsto. "Zapremina filtera je 750 ml i u njemu je supstanca poput peska, kroz koju propada krv, a na vrhu se izdvaja masnoća. Metod je namenjen onima kod kojih je dokazana familijarna sklonost i ne mogu da snize nivo holesterola na drugi način. Ovo je jedini ovakav aparat u Vojvodini i na njemu terapiju u proseku po 15 puta godišnje dobija 11 pacijenata. Njihovi krvni sudovi bili bi stariji za deset ili 20 godina od krvnih sudova njihovih zdravih vršnjaka, kada ne bi dobijali terapiju" - navodi dr Tomić Naglić za "Dnevnik" i napominje da najmlađi pacijent ima 23, a najstariji 62 godine.

Osim što ovakav način lečenja predstavlja prevenciju infarkta, šloga i gangrene, koje bi ovi bolesnici dobili u periodu između 20. i 50. godine života, ona kod pacijenata koji su imali infarkt ili šlog sprečava da se bolest javi po drugi put.
"Pacijenti su jako motivisani da dolaze na tretman. Oni imaju gustu i masnu krv, mutno vide, imaju glavobolje, teško čuju, teško misle, smanjuje im se tolerancija na napor. Kada prođu proces odmašćivanja, ti simptomi nestaju i oni se dobro osećaju. Kako se približava sledeći ciklus, tako se tegobe vraćaju i njima je sve teže" kaže dr Tomić Naglić i dodaje da ni trudnoća nije kontraindikacija za tretman.

Jedan od retkih neželjenih efekata tokom procedure jeste pad krvnog pritiska, što se dešava zato što aparat povuče krv, ali se ovo brzo rešava davanjem infuzije i ne prekida se proces. Tretman ne mogu da dobiju pacijenti koji imaju varijabilni srčani pritisak, koji je posledica srčanih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: