Obeležen roze dan u Srbiji: "Vi to možete"

Oktobar mesec posvećen je borbi protiv raka dojke. U centru Beograda, Fond B92 u saradnji sa Američkom ambasadom i kompanijom AVON, uz podršku Ministarstva zdravlja i NALOR-a, obeležili su Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

15:43

Obeležen roze dan u Srbiji:
TipsTimes/Flickr.com

Roze dan u Srbiji - dan kada muškarci trče na štiklama, dan kada svi glasno kažu ''vi to možete''. U znak podrške svim ženama koje vode bitku sa teškom bolešću, veliki broj građana okupio se u Knez Mihajlovoj ulici, kako bi se obeležio Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Erika Kin u borbi za život, odnela je pobedu. Ona je podsetila sve žene, redovni pregledi su obavezni.

“Ako otkrijete rak dojke na vreme, možete da se izlečite. I mislim da sam ja dobar primer, ja sam imala rak i sada ja sam zdrava, ja sam tu i mislim da je ovo važna prilika za druge ljude”, rekla je Erika Kin, ataše za kulturu u Ambasadi SAD u Beogradu.

Ženama koje su obolele od ove teške bolesti, podrška je jako važna. Ali podrška mora biti svakodnevna i konstantna.

“Kao i kada je reč o svakoj podršci, jako je važno da stanete u tuđe cipele i da vidite kako se neko oseća u nekom teškom trenutku, kako bi vaša empatija proradila i bila efikasna i kako bi se na pravi način solidarisali”, rekao je Veran Matić i dodao: “Nije dovoljna samo solidarnost, već angažovanje čitave zajednice i u materijalnom smislu da se poboljša zdravstveni sistem i preventivni sistem kako bi što manje žena obolelo od ove bolesti ili kako bi se rak otkrio na vreme kada je u potpunosti izlečiv”.

Statistika pokazuje da svake godine u Srbiji, od ove podmukle bolesti oboli više od 4000 žena, ali otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi, ona je potpuno izlečiva.

“Ove godine u prvih 6 meseci imali smo negde oko 3000 pozitivnih mamografskih nalaza, koji su iziskivali dodatne dijagnostičke procedure, a na našu sreću ili da kažemo nesreću, u svega 108 slučajeva smo imali potvrđen histopatološki nalaz da se radilo o karcinomu. Podržavamo, molimo, apelujemo da se naše devojke, majke i bake odazovu na skrining program za karcinom dojke, jer samo na taj način možemo pravovremeno sprečiti dalji nastanak i širenje ove bolesti”, rekao je Branislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Poslednjih godina zabeležen je vidan napredak, ali svest među ženama je i dalje nedovoljno razvijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: