Na kojoj strani tela je zdravije spavati?

Jeste li znali da pozicija u kojoj spavate utiče na vaše opšte zdravlje? Poslednja istraživanja pokazala su da spavanje na levoj strani može doprineti zdravlju mnogih organa.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

08:22

Na kojoj strani tela je zdravije spavati?
Foto: Thinkstock

Portal Health Digezt objavio je listu nekoliko mogućih koristi spavanja na levoj strani.

Poboljšava funkcionisanje limfnog sistema

Limfni sistem ima ključnu ulogu u odstranjivanju "otpada" i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći deo limfnog sistema smešten na našoj levoj strani tela i zato spavanje na toj strani može pomoći telu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom na to da limfni sistem transportuje masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na levoj strani omogućava vašim ćelijama da brže dobiju ove supstance.

Omogućava slezini da bolje odradi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i takođe se nalazi u levom delu tela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija - pospešuje protok krvi kroz slezinu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Pospešuje eliminaciju "smeća"

Prostor između tankog i debelog creva takođe je na levoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da pređe iz tankog u debelo crevo.

Može smanjiti noćnu gorušicu

Ukoliko patite od stalne gorušice, dobro je spavati na levoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smešten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na levoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spasava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom na to da je jetra na desnoj strani tela, ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Leva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše telo. Zato spavanje na levoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije uradi svoj posao. Kada spavate na levoj strani gravitacija poboljšava funkciju vašeg krvotoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: