Bolnica "Sveti Sava": Savremeno lečenje moždanog udara

U Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava” u Beogradu godišnje se uradi više od 300 endovaskularnih intervencija čime su zahvati na mozgu neuporedivo olakšani.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

20:12

Default images
Ilustracija

Foto: Eric Schmuttenmaer/Flickr.com

Bez opšte anestezije i krvi ova metoda se primenjuje kod svih stanja u mozgu i kičmenoj moždini gde postoje promene na krvnim sudovima.

Za pacijente je bezbolno, oporavak je brži, a lekarima ostavlja više vremena da pomognu pacijentima sa moždanim udarom.

Moždani udar je urgentno stanje i veoma je vazno reagovati na vreme. Savremenim načinom lečenja, moždanog udara, lekar dobija na vremenu.

Može se reći, da endovaskularne procedure polako zamenjuju tradicionalnu hirurgiju jer lekari, bez mnogo krvi i opšte anestezije dolaze do krvnih sudova u mozgu ili na vratu.

“Mi već imamo 13-godišnje iskustvo jer smo te operacije počeli da radimo 2003. godine dok sam ja bio na VMA. Ovo je već četvrta godina kako ih radimo ovde u bolnici”, kaže dr Slobodan Ćulafić, interventni neuroradiolog bolnice „Sveti Sava”.

“Mi dolazimo do krvnog suda u mozgu koji je zatvoren trombom i uz pomoć stentova prodremo kroz njega i izvadimo iz krvnog suda. Tako sud ponovo postaje prohodan što sprečva infarkt ili smanjuje posledice istog”.

Drugom metodom, lekari kateterom dolaze do tromba u mozgu i na kraju ga usisaju vakuumom. Kod pojedinih pacijenata kombinuju se obe metode, prvo razbijanjem, a zatim i usisavanjem tromba iz mozga,kod pacijenata koji su imali moždani udar.

“Ovaj metod se može sprovoditi i kod pacijenata koji su imali trombolitičku terapiju. Metod je zvanično priznat prošle godine, a prve pacijente smo imali već početkom prošle godine”, kaže dr Ćulafić koji je u svojoj karijeri uradio više od 2.500 ovakvih intervencija.

“Ove enovaskularne operacije radimo do 15 puta nedeljno, a prošle godine imali smo 357 pacijenata. Od početka ove godine već smo stigli do broja od 200 pacijenata”

Moždani udar ima za posledicu oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju ćelije mozga. On može nastati i usled začepljenja krvnog suda ugruškom. Procenjuje se da oko 85 odsto svih moždanih udara nastaje zbog zapušenog krvnog suda, a samo oko 15 odsto su hemoragijski, takozvani izliv krvi u mozak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: