Pažljivo sa potomstvom u poznijim godinama

Istraživači tvrde da stariji očevi imaju ružniju decu usled genetskih mutacija koje su učestalije u poznijim godinama, piše Daily Mail.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 23.03.2014.

15:43

Default images

Ovo istraživanje objavljeno je svega nekoliko nedelja nakon što su naučnici objavili da su deca rođena sa očevima starijim od 45 godina u većem riziku od autizma i psihičkih obolenja.

Sa godinama, ćelije koje stvaraju spermu ne kopiraju DNK dovoljno efikasno – što dovodi do genetskih mutacija.

Martin Filder, antropolog sa Univerziteta u Beču tvrde da se broj mutacija duplira na svakih 16 godina, a drugi istraživači otkrili su 20 mutacija po spermatozoidu kod dvadesetogodišnjaka dok broj mutacija kod muškaraca starosti iznad 40 godina iznosi 65 a nakon pedeset i šest godina života ovaj broj se ponovo duplira.

Efekti ovoga su jako vidljivi – neko čiji otac ima 22 godine je već pet do deset odsto privlačniji od onih čiji otac ima 40 godina, a ova razlika sve više raste kako je otac stariji.

Međutim, deca starijih roditelja, iako nisu lepša, u najvećem broju slučajeva žive duže od onih koji su imali mlade roditelje.

Profesor Li Smit, genetičar sa Edinburg univerziteta izjavio je da su druga istraživanja pokazala da takva deca imaju duže telomere – kapice na kraju hromozoma koje su povezane sa dužim životom.

Ipak, sa druge strane pojavljuje se sve više dokaza koji povezuju godine roditelja sa mogućnošću dobijanja autizma kod dece i istraživači smatraju da starije muškarce koji razmišljaju o očinstvu treba obavestiti i osvim mogućim problemima koje takva odluka sa sobom nosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: