Minijaturna ljudska jetra uzgajena kod miša

Transplantacija jetre uzgajene od ljudskih matičnih ćelija povratila je funkciju jetre kod miševa, kažu istraživači. Iako preliminarni, rezultati nude put ka razvijanju tretmana za hiljade pacijenata koji čekaju na spasonosnu transplantaciju svake godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

15:32

Default images

„Pupoljci“ jetre širine 4mm spasle su sigurne smrti miša kome je jetra otkazala, piše časopis Nature.

Transplantirana struktura je preuzela neke funkcije jetre ali možda najvažnije, pupoljci jetre brzo su se povezali sa krvnim sudovima i nastavili da rastu posle transplantacije.

Rezultati su preliminarni ali obećavaju, kaže Valeri Guon Evans koja proučava razvoj jetre i njenu regeneraciju u Maunt Sinai bolnici u Njujorku. „Ovo je vrlo uobičajena stvar“ kaže ona „pošto su ćelije jetre podržane domaćinovim krvnim tokom, transplantirane ćelije mogu da nastave da se razmnožavaju i preuzimaju funkcije jetre.“

Ona je dodala da životinju treba pratiti barem još nekoliko meseci kako bi se uverili da ćelije nisu krenule da propadaju ili formiraju tumore.

Decenijama već postoji nedostatak ljudskih jetri za transplantaciju. I dok je u 2011. godini obavljeno 5.805 transplantacija na odraslima, iste godine je čekajući na novu jetru, umrlo 2.938 ljudi.

A pokušaji da se u laboratoriji naprave kompleksni organi su prepuni izazova.

Od testiranja na to, da li pupoljci jetre mogu da pomognu bolesnim pacijentima, smo još uvek daleko kaže Takanori Takebe, biolog koji se bavi matičnim ćelijama i koautor studije, međutim niko ne umanjuje značaj ovog istraživanja i rezultata koje je dalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: