Smanjena smrtnost od malarije

Malarija je prošle godine izazvala smrt 655.000 ljudi, od čega 85 odsto dece mlađe od pet godina, pokazao je Globalni izveštaj o malariji, koji je danas objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

20:04

Default images

U odnosu na 2009. smrtnost od malarije je prošle godine smanjena za pet odsto. Smrtni ishod je u 91 odsto slučajeva zabeležen u Africi, a na tom kontinentu je registrovan i 81 odsto od ukupnog broja slučajeva u 2010, procenjenog na 216 miliona, prenosi AFP.

SZO procenjuje da malarija ima endemski karakter u 106 zemalja, a trenutno se njome može zaraziti u 99 od tih zemalja. Od ovih 99 zemalja, u 43 je prijavljeno smanjenje novih slučajeva malarije za preko 50 odsto između 2000. i 2010. godine.

Samo šest zemalja ima 60 odsto udela u smrtnim slučajevima od malarije. To su Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Burkina Faso, Mozambik, Obala Slonovače i Mali.

U Evropi je prošle godine registrovano 176 slučajeva malarije, od kojih nijedan sa smrtnim ishodom.

Cilj SZO je da do 2015. sasvim iskoreni smrtni ishod malarije, a broj obolelih smanji za 75 odsto u odnosu na 2000.

Međunarodno finansiranje borbe protiv te bolesti je ove godine dostiglo dve milijarde dolara, ali SZO procenjuje da bi bila potrebno po pet milijardi dolara svake godine do 2015, ukoliko se želi ostvarenje navedenih ciljeva.

Poslednjih godina mnogo je ulagano u mreže za komarce tretirane insekticidima. Ovim mrežama danas u Podsaharskoj Africi raspolaže 50 odsto domaćinstava, prema svega tri odsto 2000. godine.

SZO sugeriše da bi sredstva za borbu protiv malarije mogla da se namaknu posebnom taksom na finansijske transakcije ili putovanja avionom.

Direktorka SZO Margaret Čan je izrazila zabrinutost zbog sve češće otpornosti na lekove parazita koji izaziva malariju u delovima jugoistočne Azije. Ona se zalaže za koordinisanu i stalnu akciju azijskih zemalja protiv te pretnje javnom zdravlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: