Zdravlje

Ponedeljak, 04.06.2012.

16:43

Autistični dečak jede svoju sobu

Petogodišnji Zek Tahir pati od retkog medicinskog stanja zbog kojeg polako jede svoju spavaću sobu.

Izvor: B92

Default images

Dečak ima konstantnu potrebu da žvaće, ali ne može da razlikuje hranu od nejestivih objekata i želi da jede sve od tapeta na zidovima do delova prozora.

Mališan iz Salforda koji je autističan i ne može da priča pati od ekstremnog oblika poremećaja pod nazivom pika.

Kako bi ga sačuvala njegova majka preduzima ekstremne mere i "podmeće" mu celer umesto konca i orahe prosipa po podu. Rejčel Tahir je nedavno pokrenula fondaciju pomoću koje će prikupiti novac kako bi sinu napravila "sigurnu sobu" u kojoj neće biti objekata koje bi Zek pojeo i naškodio sebi.

"On jede skoro sve - tepih, kamenje, kese, papir, tapete i kosu," kaže Rejčel. "Teško jer jer Zek ne priča, a vreme obroka je noćna mora.

On ne spava mnogo i ja sam vrlo iscrpljenja, ali za razliku od ostale autistične dece Zek voli da se grli i da igra."

Dečaku, koji živi sa mamom i dvogodišnjom sestrom, autizam je dijagnostikovan sa tri godine; u isto vreme potvrđen je i pika poremećaj, za koji se smatra da je povezan sa autizmom.

Rejčel je primetila da sa njenim sinom nešto nije u redu kada je imao 9 meseci. "Ljudi sa autizmom se često suočavaju sa teškoćama. Za neke osobe, tekstura ukusa nejestivih objekata daje im pozitivan osećaj," kaže Karolin Hetersli, iz Nacionalnog autističnog društva.

Pika poremećaj je iznenađujuće česta pojava iako je Zekov slučaj ekstremno redak. Stručnjaci kažu da čak 21% dece od 1 - 6 godina mogu imati neki oblik pika poremećaja.

U nekim slučajevima, nedostatak određenih vitamina poput gvožđa i cinka, mogu biti uzrok neobičnih želja za jelom.

Pika - poremećaj koji nastavlja da zbunjuje lekare

Navika za konzumiranjem nejestivih objekata može poticati zbog nedostatka nekih minerala.

Neki oboleli jedu prljavštinu, a većini njih nedostaje gvožća u organizmu koje se nalazi u soli.

Neki obole od pike zbog neke vrste stresa iako nije jasno zašto se to dešava. Želja za konzumiranjem sredstava za čišćenje može dolaziti od opsesivno-kompulsivnog poremećaja; pika može dovesti do opasnih komplikacija u metabolizmu.

Jedna vrsta tretmana je kognitivno-bihejvioralna terapija koja se radi sa stručnim licem.

- U poslednje vreme se pričalo i o trogodišnjoj devojčici Natali Hejharst koja je skoro umrla nakon što je pojela sijalicu; devojčica je priznala i da je pojela celu ciglu.

- Nikol Boner (22) je prošle godine otvoreno govorila kako je pojela više od 1000 sunđera za pet godina, nakon što je razvila čudnu želju za sapunima tokom trudnoće.

- Tempest Henderson sa Floride pojede više od pet paketa sapuna za nedelju dana, a voli da posegne i za praškom za prane veša.

- Tereza Vidner (45) iz Virdžinije redovno jede blato sa kamenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: