Zdravlje

Sreda, 09.02.2011.

12:21

Izlečila se zavisnosti od sapuna

Tempest Henderson, 19-godišnja devojka sa Floride uspela je da se izleči od veoma retkog patološkog poremećaja zvanog PIKA, koji čoveka tera da jede supstance poput peska, metala, farbe i, u njemom slučaju sapuna i deterdženta.

Izvor: B92

Default images

Ova mlada Amerikanka je mogla da jede i do pet sapuna nedeljno. "Sećam se kada sam prvi put umočila prste u prašak za pranje veša", kazala je Tempest u izjavi za Delji mejl.

"Liznula sam ga i ukus je bio istovremeno i sladak i slan... Bilo je tako ukusno da mi se odmah dopalo, dodala je devojka koja je od samog početka bila svesna opasnosti svog ponašanja, ali nije mogla da mu odoli.

Ubrzo je razvila pravu zavisnost od sapuna.

"Volim osećaj čistoće koji mi to pruža. Osećam se čistije dok jedem sapun nego kada se samo nasapunjam njim dok se kupam", objasnila je ona.

Kada je shvatila da bi mogla da se tako otruje, potražila je medicinsku pomoć. Lekar Barton Blajnder, specijalista za sindrom PICA, objasnio joj je da može sebi da ugrozi život ne samo toksičnim i nesvarljivim supstancama sadržanim u sapunu, veći i kiselinom koju sapun ispušta i koja može da dospe u njenu krv.

Psiholozi su objasnili da je Tempestino ponašanje posledica stresa. Nakon šestomesečnog lečenja, ona se potpuno oslobodila čudne zavisnosti i danas može da se suoči sa stresom, a da odmah ne posegne za sapunom ili deterdžentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: