Zdravlje

Sreda, 11.01.2012.

12:17

Marihuana dobra za pluća?

Povremeno i umereno konzumiranje marihuane nema štetnih efekata na pluća, a u nekim slučajevima može i da bude dobro za pluća, rezultat je nove američke studije, koja je trajala dvadeset godina.

Izvor: Tanjug

Default images

Pokazalo se čak da se zdravlje pluća malo popravilo kod mladih osoba koje su marihuanu "malo češće" konzumirale - barem nekoliko hiljada "džointa" u životu.

Prethodna istraživanja imala su raznolike rezultate. Dok su neka ukazivala na štetne efekte, druga su pokazala da konzumiranje marihuane može da poboljša protok vazduha i kapacitet pluća.

Dim marihuane ima dosta toksina koje ima i dim cigarete, ali korisnici marihuane ipak puše manje nego oni koji konzumiraju cigarete, napravio je poređenje dr Stefan Kertez sa Univerziteta Alabama, a koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Nova studija bazirana je na dugoročnom posmatranju 5.000 mladih odraslih osoba. Između 1985. i 2006. godine istraživači su ispitivali učesnike o upotrebi narkotika ali su proveravali i maksimalan protok vazduha u njihovim plućima.

Rezultati ovog dvadesetogodišnjeg ispitivanja, objavljeni u "Žurnalu američkog medicinskog saveza" pokazali su da dok broj cigareta loše utiče na rezultate plućnih testova umereno konzumiranje marihuane na njih nije imalo takav efekat.

Kapacitet pluća i protok vazduha se povećavao sa svakom godinom u kojoj su učesnici konzumirali marihuanu.

Ipak Nacionalni institut za borbu protiv narkotika, koji je sproveo studiju, ne otpisuje marihuanu sa liste sredstava koja mogu imati posledice po zdravlje.

Autori studije su naglasili da ovo ne treba shvatiti kao potsticaj, i skrenuli su pažnju da marihuana može izazvati neke kratkoročne probleme naročito kod ljudi sa problemima kao što je astma.

Marihuana uzrokuje impotenciju?
Dečak umro posle pušenja "trave"
Lake droge ne oštećuju mozak?
Marihuana pomogla u lečenju dečaka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: