Dobra vest za ljubitelje belog hleba i paste

Ljubitelji belog hleba ili testenine znaju koliko je kvalitetnije odabrati integralne proizvode, ali sada su naučnici otkrili da u manjim količinama ove 'bele' namirnice mogu dobro delovati na naš probavni trakt.

Izvor: Tportal

Subota, 14.06.2014.

16:47

Default images

Španski Univerzitet Oviedo sproveo je istraživanje s 38 odraslih osoba koje su potpuno zdrave i nisu uzimale nikakve dodatne vitamine, probiotike ili lekove.

U studiji su se pozabavili i njihovim prehrambenim navikama unazad godinu dana. Naučnici su zatim za svakog ispitanika posebno izračunali nutritivne vrednosti hrane i vrste namirnica koje unose u organizam.

Zaključili su da postoji povezanost u nekim sastojcima poput pektina, celuloze i jednostavnih ugljenih hidrata poput belog hleba ili testenine. Daljom obradom i uzimanjem bakterija iz stolice pokazalo se da zbog ovakve prehrane ljudi imaju manje određenih loših bakterija ili više korisnih.

Konkretno, kod onih koji više konzumiraju beli hleb uočena je povezanost s povećanim količinama bakterije Lactobacillus, jedne od pozitivnih bakterija koje se nalaze u crevima.

Testenina pak u sebi ima tzv. otporni skrob koji sporo putuje crevima pa ima pozitivan učinak na rast nekih dobrih bakterija.

Naučnici napominju da se radi o vrlo maloj studiji i ove dobre vesti ne treba shvatati bukvalno, ali ako ponekad malo preterate s belim hlebom ili testeninom, ne treba da vas odmah peče savest.

Foto: Image courtesy of amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: